De meeste diëten kosten een hoop tijd, geld en energie. En misschien nog wel het meest vervelend: ze boeken meestal weinig resultaat. Toch is er één eeuwenoud direct dat na al die jaren nog steeds effectief blijkt.
Het ketogeen dieet. Een goed onderzocht dieet dat werkt om af te vallen maar ook voordelen voor je gezondheid biedt. In dit artikel leggen we je uit hoe het werkt.
Afvallen
In de medische wereld is het ketogeen dieet al heel lang bekend. Het werd toen o.a. gebruikt bij kinderen met epilepsie en als middel tegen diabetes type 2. Het ketodieet had gunstige invloed op bloedwaarden, neurologische problemen, slaapproblemen en….. mensen bleken er van af te vallen! Dat zorgde ervoor dat het dieet ook buiten de medische wereld populair werd.
Ketose
Wat het ketogeen dieet anders maakt dan andere diëten is het benutten van ketose. Dit is een andere naam voor de metabolische staat van je lichaam als je geen glucose maar vetten gebruikt voor energie. Dat bereik je door vooral veel vetten te eten en zo min mogelijk koolhydraten. Door het vermijden van koolhydraten komt er minder glucose in je bloed. Als reactie daarop gaat je lever vetcellen afbreken zodat ze voor energie gebruikt kunnen worden.
Strikte verhoudingen
Het ketogeen dieet is erg strikt als het gaat om de inname van koolhydraten en andere voedingsmiddelen. Een kleine afwijking kan het dieet al tegenwerken. Vooral de eerste periode om in ketose te raken is het zwaarst. Dan wordt uitgegaan van een verhouding van 80% vetten en 20% eiwitten van het totale aantal calorieren per dag. Wanneer je dan eenmaal “in ketose” bent geraakt, kun je met behulp van een keto calculator de verhoudingen wijzigen naar bijvoorbeeld 65% vet, 30% eiwitten en 5% koolhydraten.
Gezondheidsvoordelen
Ondanks de striktheid heeft het dieet vele voordelen. Het is aangetoond effectief te zijn om af te vallen en heeft aantoonbare effecten op epilepsie, diabetes type 2 en andere aandoeningen. Een aantal van de belangrijkste voordelen op een rij:
- Gewichtsverlies en vet verbranding
- Lagere bloeddruk en lager cholesterol
- Minder triglyceriden
- Verbeterde insulinegevoeligheid
- Verbeterde concentratie
- Minder hongergevoel
- Betere stemming, minder angst
Tips
Mocht je het ketogeen dieet willen volgen dan zijn er een aantal handige tips.
- Koop voorraad en plan wat je gaat eten. Bepaalde producten zoals vlees, vis, kaas, eieren, noten, olie en avocado zul je veel gaan eten. Haal voldoende in huis, plan je maaltijden en voorkom de verleiding tot koolhydraten.
- Meet geregeld of je in ketose bent en houd je vooruitgang bij. Je kunt er niet vanuit gaan dat wanneer je eenmaal in ketose bent, je weer meer koolhydraten kunt gaan eten. Regelmatig meten is weten.
- Zorg dat je voldoende groenten eet. Tijdens het ketogeen dieet is het belangrijker dan normaal om groenten te eten, liever zelfs nog meer dan normaal. De kleine hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt hoort voor een groot deel uit groenten te komen.
- Neem eventueel een supplement. Wanneer je het lastig vindt om de juiste verhoudingen in het dieet vol te houden, dan kun je een supplement proberen om snel wat extra vetten binnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van MCT olie of kokosolie.
Hulp bij het ketogeen dieet? Klik hier
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 november 2015
Bruin vet
4 juni 2015
Tijd voor een strakke buik!
9 november 2018
Vetten eten om vet te verliezen?
19 november 2022
In de overgang en wil je wat afvallen? Dat kan!
8 mei 2016
Een Killer Body? Dat kan!
2 februari 2019
Wil je wat afvallen? Mindful eten kan je helpen!
21 april 2018
Hoe verbrand je buikvet?
3 juni 2017
Drink jezelf slank!
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
2 oktober 2017
PLTS: The angels workout is nu ook in Amsterdam
9 augustus 2018
Overeten voorkomen doe je zo!
11 april 2019
Wat doet 30 minuten wandelen met je lichaam?
20 september 2017
Spring jezelf slank
16 november 2018
Afvallen? Moet je nu juist wel of niet calorieën tellen?
5 augustus 2019
3 (on)gezonde voedingsmythes ontkracht
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
12 augustus 2015
Afvallen?
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
20 januari 2018
Afgevallen en nu een gezond gewicht behouden: zo doe je dat!
26 november 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –