Je ziet overal de mooiste producten en verhalen over afvallen. De meest fantastische producten plus torenhoge kosten komen daar vaak bij kijken. Afvallen kan op een gezonde, verantwoorde en wetenschappelijke manier! We hebben een aantal gezonde en verantwoorde manieren van afvallen voor je samengestelt met recept tips zonder hoge kosten. Puur natuur!

Eet onbewerkt voedsel 

Dit is ongeveer de belangrijkste basis van het afvallen! Eet onbewerkt voedsel zonder toevoegingen. Al die toevoegingen in bewerkt voedsel bevatten veel suikers en andere ongezonde stoffen en vetten. Onbewerkt voedsel is groente, fruit, noten en zaden. Onbewerkt voedsel geeft je (langer) een verzadigt gevoel. Dat zorgt ervoor dat je minder (ongezond) gaat snacken. Het zit tevens boordevol goede voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je het beter en langer kan volhouden. Wanneer je onbewerkt voedsel eet, wordt het afvallen gestimuleerd. Bewerkt voedsel geeft zet aan tot meer eetlust waardoor je meer en onnodig (ongezond) gaat eten. Recept tip; begin de ochtend bijvoorbeeld met een bakje magere yoghurt met peer, havermout en banaan. Daar kan je gerust een poosje op teren.

Eet vezelrijk voedsel 

Vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat je darmen goed blijven werken. Een goede stofwisseling is enorm van belang bij het afvallen. Vezelrijk voedsel zorgt er tevens voor dat je voldoende energie krijgt om in beweging te komen. Beweging is ook zeer belangrijk bij het afvallen. Eet je te weinig vezelrijk voedsel dan raak je sneller uitgeput en moe. Vezelrijk voedsel zijn groente, fruit, noten en peulvruchten.

Recept tip; maak als tussendoortje een bak met verse stukjes appel en doe er een handje ongezouten noten doorheen, klein beetje honing erover en voilà.

Verminder inname van suikers 

Iedereen weet dat suikers niet goed voor je zijn. Probeer je suikergebruik te minderen. Het is echt geen probleem als je soms iets aan suikers eet maar probeer je dagelijkse suikergehalte te minderen. Geen suiker in de thee of koffie, niet elke dag zoet beleg op je boterham, niet teveel bewerkte sapjes drinken en niet elke keer een koekje bij de koffie of thee. Word bewust van je suikergebruik, je schrikt ervan! Het is je eerste verdienste bij het afvallen.

Recept tip; voeg vers fruit, komkommer, muntblaadjes en groente toe aan je water, het smaakt lekker en voorziet je gelijk van vitamientjes.

Beperk geraffineerde koolhydraten

Beperk de inname van geraffineerde koolhydraten. Dit zijn echte dikmakers! Ze kunnen zelfs leiden tot obesitas. Geraffineerde koolhydraten zitten in wit brood, witte rijst, frisdranken, witte bloem, pasta’s, suiker, snacks en gebak. Kies liever voor speltbrood, zilvervliesrijst, havermout en groente/fruit als tussendoortje.

Recept tip; Zilvervliesrijst met kip en verse spinazie en een klein beetje crème fraîche. Voedzaam en gezond.

Eet kleine porties verdeeld over de dag

Mensen die willen afvallen gaan vaak minder eten en zelfs op bepaalde momenten helemaal niet meer eten. Dat is niet goed! Eet liever kleine porties gedurende de dag dan dat je maaltijden overslaat. Je stofwisseling moet op gang blijven om af te kunnen afvallen. Eet je niks meer of sla je een maaltijd over en eet je de volgende maaltijd drastisch dan slaat je stofwisseling op tilt en werkt het niet goed. Dus eet kleine gezonde porties gedurende de dag.

Eet langzaam en kauw goed

Wil je het afvallen stimuleren, eet dan langzaam en kauw goed. Door goed te kauwen zorg je ervoor dat voedsel geleidelijk wordt opgenomen en stimuleer je de calorieverbranding. Het zorgt er tevens voor dat je beter verzadigd raakt waardoor je minder eet.

Groene thee verhoogd de vetverbranding 

Drink groene thee (zonder suiker), het verhoogt de vetverbranding met name bij de buik en stimuleert het afvallen. Groene thee zit boordevol antioxidanten die het energieverbruik en de vetverbranding verhogen.

Recept tip; voeg aan je groene thee muntblaadjes en een klein beetje honing toe.

Wees bewust van je voedingsschema 

Heel belangrijk, wees bewust van je voedingsschema. Hou eens een poosje bij wat je allemaal eet op een dag. Je zal zien wanneer je er een duidelijk beeld bij hebt je beter en bewust omgaat met je voedingsschema.

Verander je leefstijl 

Bij een stukje bewustwording komt ook verandering kijken. Zorg dat je leefstijl past bij het afvallen wat je voor ogen hebt. Sla niet door maar zorg dat je lekker gezond eet, voldoende slaap krijgt en 3 keer per week sport of beweegt. Het zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel komt te zitten waardoor je meer van jezelf gaat houden en het afvallen stimuleert.

Tekst: Danielle van de Vlag voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten