Iedereen kent ze, die momenten dat je ’s avonds op de bank neerploft en er niet meer vanaf komt. Ben je dan door je energie heen? Weet je hoe dit komt? Misschien kan een suikervrij leven je helpen.
Ben je dan moe en voldaan na een dag hard werken? Kan je ontspannen omdat alles wat je wilde doen is gedaan? Als je hier ja op kan antwoorden, dan is er niks aan de hand. Is het antwoord nee, dan is de kans groot dat door een teveel aan suiker, je bloedsuikerspiegel uit balans is geraakt. Dit veroorzaakt energiedips. Maar hoe ga je met minder suiker óf zelfs suikervrij door het leven?
Voor de televisie hangen
Even het energieniveau op peil brengen alvorens weer aan de slag te gaan, om dan aan het einde van de avond tot de conclusie te komen dat je voor de televisie bent blijven hangen en eigenlijk niks zinnigs hebt gedaan? De was is dan blijven liggen, het goede boek dicht is gebleven en de e-mails in je inbox onbeantwoord. En meestal komt dit je gemoedstoestand niet ten goede.
Teveel suiker?
Als je terug denkt aan die dagen dat je energieloos op de bank neerploft, kan het zomaar zijn dat dit de dagen zijn waarop je overdag veel suiker hebt genuttigd. Dat je jezelf niet in kon houden om naar de snoepautomaat te lopen toen de lunch alweer heel lang geleden leek en het diner nog ver weg was. Dat je toch stiekem uit de snoeppot hebt gegraaid…
Zichtbare en onzichtbare suikers
En dit zijn dan alleen nog maar de ‘zichtbare’ suikers. Want naast deze suikers heb je waarschijnlijk ook al voldoende ‘verborgen’ suikers genuttigd. Vrijwel alle producten bevatten suiker. Bestudeer de etiketten eens en je zult schrikken. En hoewel suiker van het natuurproduct de suikerbiet gemaakt wordt, kan ons lichaam er niet mee om gaan. Het wordt dermate bewerkt dat alle natuurlijke voedingswaarden zijn verdwenen. Alle stoffen die het bevat om ervoor te zorgen dat ons lichaam het kan verwerken, zijn verwijderd. Gevolg is dat ons lichaam na het nuttigen van (geraffineerde) suiker veel glucose aanmaakt (een hoge bloedsuikerspiegel). Dit geeft een energieboost.
Glucosegehalte
Positief zou je zeggen. Echter het lichaam wil de normale balans herstellen en maakt extra insuline aan, zodat de overdaad aan glucose snel kan worden opgenomen door de cellen. Door deze snelle opname daalt het glucosegehalte in het bloed hard. En daardoor wordt het glucosegehalte weer te laag (lage bloedsuikerspiegel), je krijgt weer trek. Voelt je energieloos. En ploft dus op die bank neer.
Suikervrij door het leven
Een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt een energiedip. Het zorgt voor continue energie, voorkomt opslag van vet, legt eetbuien aan banden en vermindert behoefte aan zoet. Het vermijden van (geraffineerde) suikers heeft een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Maar hoe ga je suikervrij door het leven?
- Lees etiketten. Vermijd producten met suiker. Let hierbij ook op andere benamingen voor suiker.
- Drink veel water. Het voorkomt een honger gevoel. Bovendien is het essentieel voor bijna alle processen die je lichaam uitvoert en goed voor de huid.
- Vermijd echt alle soorten vruchtensappen, frisdranken en energiedranken. Deze zitten boordevol suikers.
- Zorg dat je voorraad in huis verantwoord is. Zorg dat als je trek krijgt dat de marsrepen, drop en ontbijtkoek ver te zoeken zijn. Dat noten, chocolade (meer dan 70% cacao) en gedroogd fruit voor het grijpen liggen (ook hier geldt uiteraard met mate). Of neem een rijstwafel met hummus of notenpasta. Als je thuis verantwoord snoept dan kan je buitenshuis best eens een keertje zondigen.
- Neem fruit met een handje noten als tussendoortje. De noten voorkomen het snel stijgen van de bloedsuikerspiegel door teveel fruitsuikers.
- Eet je ’s morgens graag muesli? Maak deze dan zelf met havervlokken, boekweitvlokken, noten, zaden, kokossnippers. Gezond en ook nog eens lekker!
- Sla geen maaltijden over en neem tussen de maaltijden door een verantwoord tussendoortje. Hierdoor voorkom je dat je echt honger krijgt en naar suiker grijpt.
- Een heerlijke activiteit voor een regenachtige dag of met de kinderen: zelf taarten en koeken bakken. Op deze manier kun je precies bepalen welke ingrediënten je gebruikt.
- Heb je veel moeite om af te kicken van suiker? Wellicht dat chroomtabletten ondersteuning kunnen bieden. Chroom onderdrukt het hongergevoel en helpt daarmee de drang naar suiker onder controle te houden.
- Wil je toch gerechten zoeten of heb je zoetstof nodig om te koken of bakken? Gebruik dan de 100% natuurlijke suikervervanger Stevia
Wil je meer lezen over suikervrij leven? Dan is dit artikel misschien iets voor jou.
Tekst: Linda van HoornGerelateerd
Gerelateerde berichten
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
25 juni 2015
Eivissa Food
17 september 2015
Ontbijt ijs
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
4 juli 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –