Iedereen kent ze, die momenten dat je ’s avonds op de bank neerploft en er niet meer vanaf komt. Ben je dan door je energie heen? Weet je hoe dit komt? Misschien kan een suikervrij leven je helpen.
Ben je dan moe en voldaan na een dag hard werken? Kan je ontspannen omdat alles wat je wilde doen is gedaan? Als je hier ja op kan antwoorden, dan is er niks aan de hand. Is het antwoord nee, dan is de kans groot dat door een teveel aan suiker, je bloedsuikerspiegel uit balans is geraakt. Dit veroorzaakt energiedips. Maar hoe ga je met minder suiker óf zelfs suikervrij door het leven?
Voor de televisie hangen
Even het energieniveau op peil brengen alvorens weer aan de slag te gaan, om dan aan het einde van de avond tot de conclusie te komen dat je voor de televisie bent blijven hangen en eigenlijk niks zinnigs hebt gedaan? De was is dan blijven liggen, het goede boek dicht is gebleven en de e-mails in je inbox onbeantwoord. En meestal komt dit je gemoedstoestand niet ten goede.
Teveel suiker?
Als je terug denkt aan die dagen dat je energieloos op de bank neerploft, kan het zomaar zijn dat dit de dagen zijn waarop je overdag veel suiker hebt genuttigd. Dat je jezelf niet in kon houden om naar de snoepautomaat te lopen toen de lunch alweer heel lang geleden leek en het diner nog ver weg was. Dat je toch stiekem uit de snoeppot hebt gegraaid…
Zichtbare en onzichtbare suikers
En dit zijn dan alleen nog maar de ‘zichtbare’ suikers. Want naast deze suikers heb je waarschijnlijk ook al voldoende ‘verborgen’ suikers genuttigd. Vrijwel alle producten bevatten suiker. Bestudeer de etiketten eens en je zult schrikken. En hoewel suiker van het natuurproduct de suikerbiet gemaakt wordt, kan ons lichaam er niet mee om gaan. Het wordt dermate bewerkt dat alle natuurlijke voedingswaarden zijn verdwenen. Alle stoffen die het bevat om ervoor te zorgen dat ons lichaam het kan verwerken, zijn verwijderd. Gevolg is dat ons lichaam na het nuttigen van (geraffineerde) suiker veel glucose aanmaakt (een hoge bloedsuikerspiegel). Dit geeft een energieboost.
Glucosegehalte
Positief zou je zeggen. Echter het lichaam wil de normale balans herstellen en maakt extra insuline aan, zodat de overdaad aan glucose snel kan worden opgenomen door de cellen. Door deze snelle opname daalt het glucosegehalte in het bloed hard. En daardoor wordt het glucosegehalte weer te laag (lage bloedsuikerspiegel), je krijgt weer trek. Voelt je energieloos. En ploft dus op die bank neer.
Suikervrij door het leven
Een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt een energiedip. Het zorgt voor continue energie, voorkomt opslag van vet, legt eetbuien aan banden en vermindert behoefte aan zoet. Het vermijden van (geraffineerde) suikers heeft een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Maar hoe ga je suikervrij door het leven?
- Lees etiketten. Vermijd producten met suiker. Let hierbij ook op andere benamingen voor suiker.
- Drink veel water. Het voorkomt een honger gevoel. Bovendien is het essentieel voor bijna alle processen die je lichaam uitvoert en goed voor de huid.
- Vermijd echt alle soorten vruchtensappen, frisdranken en energiedranken. Deze zitten boordevol suikers.
- Zorg dat je voorraad in huis verantwoord is. Zorg dat als je trek krijgt dat de marsrepen, drop en ontbijtkoek ver te zoeken zijn. Dat noten, chocolade (meer dan 70% cacao) en gedroogd fruit voor het grijpen liggen (ook hier geldt uiteraard met mate). Of neem een rijstwafel met hummus of notenpasta. Als je thuis verantwoord snoept dan kan je buitenshuis best eens een keertje zondigen.
- Neem fruit met een handje noten als tussendoortje. De noten voorkomen het snel stijgen van de bloedsuikerspiegel door teveel fruitsuikers.
- Eet je ’s morgens graag muesli? Maak deze dan zelf met havervlokken, boekweitvlokken, noten, zaden, kokossnippers. Gezond en ook nog eens lekker!
- Sla geen maaltijden over en neem tussen de maaltijden door een verantwoord tussendoortje. Hierdoor voorkom je dat je echt honger krijgt en naar suiker grijpt.
- Een heerlijke activiteit voor een regenachtige dag of met de kinderen: zelf taarten en koeken bakken. Op deze manier kun je precies bepalen welke ingrediënten je gebruikt.
- Heb je veel moeite om af te kicken van suiker? Wellicht dat chroomtabletten ondersteuning kunnen bieden. Chroom onderdrukt het hongergevoel en helpt daarmee de drang naar suiker onder controle te houden.
- Wil je toch gerechten zoeten of heb je zoetstof nodig om te koken of bakken? Gebruik dan de 100% natuurlijke suikervervanger Stevia
Wil je meer lezen over suikervrij leven? Dan is dit artikel misschien iets voor jou.
Tekst: Linda van HoornGerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
12 maart 2015
Insecten als snack
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
2 februari 2022
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –