Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
8 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –