Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
25 maart 2015
De vetfluisteraar
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
8 maart 2016
Detox kan elke dag
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
6 oktober 2014
Eetdagboek review
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
28 oktober 2014
Eetdagboek review
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
6 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –