Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
18 augustus 2015
Slanke salade
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
2 juli 2014
Aan het infuus
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
6 oktober 2014
Eetdagboek review
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
22 september 2015
Beste eitjes
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
28 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –