Veel mensen grijpen al snel naar een latte, een mueslireep, een muffin of iets anders kleins en eigenlijk onnodigs. Snacken zorgt vaak alleen niet voor een verzadigd gevoel en het kan soms juist voor meer trek zorgen.
Maaltijden waarin veel voedingsstoffen schuilen geven je cellen wat ze nodig hebben. Ze schakelen hongerhormonen uit en ze houden de bloedsuikerspiegel netjes in balans. Maar zoals je al leest slaat dit op ‘maaltijden’ en dus niet op ‘snacken’.
Aankomen
Als je honger hebt kun je het beste kiezen voor een echte maaltijd, die rijk is aan eiwit, gezonde vetten, vezels en voldoende groenten. Als je je honger met gezonde en juiste voeding stilt, ben je bezig met het resetten van je brein. Je leert jezelf aan, te eten wanneer je echt honger hebt en dus niet toe te geven aan hongerige gevoelens.
Veel mensen denken dat ze na 3 uur al snel honger zullen hebben, en daarnaast denken zij dat het goed is voor het metabolisme of om de zoveel tijd te eten. Maar eigenlijk is dit helemaal niet het geval. Volgens de laatste endocriene wetenschap zorgt iedere 3 uur snacken namelijk voor veroudering en gewichtstoename.
Tip: Volg nu mijn online programma in 21 dagen slanker, een onderdeel in het online programma in 8 weken hormonaal in balans! Waarin ik je 3 weken lang online begeleid om weer op gewicht te komen, of kilo’s kwijt te raken.
Hoe kan dit?
Het proces van spijsvertering kost tijd. Je lichaam is druk bezig met het splitsen van het voedsel en de opname hiervan. Volledige spijsvertering duurt meestal 6 uur of langer. Tussendoor snacken werkt dus belastend voor het lichaam. Je vraagt je lichaam namelijk het proces opnieuw te beginnen, terwijl het eigenlijk nog druk bezig is. Dit kost je lichaam (onnodig) meer energie en het leidt voor gewichtstoename. Als je lichaam het voedsel namelijk niet goed kan opnemen of gebruiken, wordt dit opgeslagen als vet. Snacken zorgt ervoor dat je lichaam minder goed in staat is om vet te verbranden.
Daarnaast heeft je lichaam simpelweg die pauze nodig. Deze studie deed onderzoek naar het eten van 5 tot 6 maaltijden versus twee grote maaltijden. En wat bleek? De studie concludeerde dat het eten van minder maaltijden: het lichaamsgewicht, het vetgehalte in de lever, het nuchtere plasmaglucose, C-peptide en de verhoogde insulinesensitiviteit minder waren. Ons lichaam kan dus beter met de calorieën omgaan en daarnaast reageert ons lichaam goed op de pauzes die wij het lichaam geven.
Snacken
Veel snacks zijn koolhydraat-bommen. Ze zijn voornamelijk rijk aan onnodige koolhydraten ook al staat er op de verpakking dat ze zo eiwitrijk zijn. Suikervrije snacks zijn ook al van die verraderlijke alternatieven. Als je op het voedingsetiket kijkt schrik je je vaak een hoedje. Pas op met woorden als: suikervrij, graanvrij, glutenvrij, vegan en dergelijke. Een veganistische snack is namelijk ook geen belofte voor een gezonde snack. Je bloedsuikerspiegel kan flink stijgen en uiteindelijk wil je juist nog meer snacken.
Het is misschien een hele opgave om alle snacks met rust te laten. Kies in dat geval voor onze gezonde snacks. Dit lijstje geeft jou een overzicht van snacks die goed te doen zijn en je gezondheid niet of nauwelijks in de weg zitten.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
18 oktober 2018
Maak van stress iets positiefs!
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
24 november 2017
Met deze 9 tips word jij scherper van geest en meer gefocust
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
6 juni 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –