Jezelf motiveren om af te vallen begint met jezelf heldere en realistische doelen stellen. Het betekent echter niet dat je streng bent voor jezelf. Integendeel. Om gemotiveerd te blijven heb je juist steun, positiviteit en zelfcompassie nodig. Met deze vijf tips blijf jij zeker gemotiveerd om je streefgewicht te bereiken.

Verbind je aan je doel

Om je aan de doel te verbinden, helpt het om je vrienden en familie te vertellen hoeveel je wilt afvallen. Dan voel je je namelijk verantwoordelijker en ben je eerder geneigd om daadwerkelijk te beginnen met afvallen. En ook om door te gaan! Overweeg daarnaast om te investeren in een abonnement op de sportschool of in een pakket oefenlessen. Door vooraf te betalen, is de kans groter dat je begint én doorgaat met sporten. Houd je absoluut niet van sporten en wil je toch
afvallen? Lees dan onze vijf tips die je op weg helpen.

Denk en praat positief

Uit onderzoek blijkt dat mensen meer gewicht verliezen als ze positieve verwachtingen hebben en vertrouwen hebben in hun vermogen om hun doelen te behalen. Denk en praat dus vooral positief over je gewichtsverlies. Praat ook over de stappen die je gaat nemen en je spreek je gedachten hardop uit. Zorg er wel voor dat je realistisch bent en houd je focus op de stappen die je moet nemen om je streefgewicht te bereiken.

Zorg voor steun

Net als iedereen heb jij regelmatig ondersteuning nodig en ook positieve feedback om gemotiveerd te blijven. Vertel je dichtstbijzijnde familie en vrienden over je streefgewicht, zodat ze je kunnen helpen en motiveren om gezonde voedingskeuzes te maken. Het kan ook fijn zijn om samen met een vriendin af te vallen. Je kunt elkaar aansporen, opbeuren en elkaar handige tips geven. Ook een steungroep kan helpen om je gesteund te voelen en daardoor gemotiveerd te blijven. Op Facebook vind je diverse steungroepen om af te vallen.

Maak een plan voor uitdagingen en tegenslagen

Je zult altijd uitdagingen tegenkomen. Denk aan vakanties, verjaardagen, feestdagen of stressvolle periodes op je werk. De verleiding is dan groot om weer naar ongezonde etenswaren te grijpen. Maak daarom een plan voor hoe je tegenslagen en uitdagingen het hoofd gaat bieden. Bijvoorbeeld door in plaats van een vette of zoete snack een bad te nemen, een vriend te bellen, naar buiten te gaan of te gaan sporten. Op etentjes kun je je trouwens voorbereiden door van tevoren het menu te bekijken en gezonde opties te vinden. Ook op feesten kun je een gezond gerecht kiezen of kleine porties eten. In dit artikel delen we nog meer afvaltips.

Ga niet voor perfectie en vergeef jezelf

Je hoeft niet perfect te zijn om gewicht te verliezen. Het is zelfs zo dat als je een alles-of-niets-benadering hebt, je minder kans hebt om je doelen te bereiken. Je verliest dan namelijk snel je motivatie om af te vallen. Om gemotiveerd te blijven, voorkom je dat je jezelf gaat veroordelen als je eens iets ongezonds hebt gegeten. Geef jezelf ook niet de schuld als je meer hebt gegeten dan je eigenlijk zou willen. Heb je bijvoorbeeld flink opgeschept tijdens de lunch, vergeef jezelf dan en probeer kleinere porties te nemen tijdens je avondmaaltijd.

Heb jijzelf ook nog tips om anderen te motiveren?

Ik hoop dat dit artikel je helpt om gemotiveerd te blijven bij het afvallen. Heb je nog meer motivatietips? Deel ze hieronder in de reacties!

 

Tekst: Annemiek Shrestha-van der Krogt voor Vivonline.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten