Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
25 oktober 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –