‘Je bent echt niet helemaal goed bij je hoofd’, grapt mijn vriendje Paul als hij de badkamer in komt lopen. Ik sta namelijk zo’n beetje jodelend onder de douche. Die eerste seconden zijn altijd het heftigst.
Ik douche koud. Of eigenlijk, ik spoel mezelf koud af. Elke dag zo’n 30 tot 60 seconden. Maar eerlijk is eerlijk; dat moment dat je die knop naar standje KOUD moet omzetten…
De Wim Hof Methode
Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met koud afdouchen. Samen met mijn vriendinnetje deed ik vorig jaar zomer op mijn yogaschool een ‘ijsworkshop’ volgens de Wim Hof Methode (WHM). Ik volgde “The Iceman” al een tijdje en was geïntrigeerd over zijn extreme prestaties in de kou. Wim Hof zwom bijvoorbeeld op de noordpool onder een 40 cm dikke ijslaag door, liep een halve marathon in Finland waar het zo’n 30 graden onder nul was op blote voeten en hij haalde de top van de Kilimanjaro in 48 uur. En zo heeft Wim Hof nog tal van wereldrecords op zijn naam staan. Bijzondere man.
Er valt op internet heel veel te vinden over wat zijn methode precies inhoudt. Hij heeft verschillende boeken geschreven en zijn methode is/wordt wetenschappelijk onderzocht (check vooral: De innerfire methode). Maar kort samengevat: Wim Hof is ervan overtuigd dat we allemaal in staat zijn ons autonoom zenuwstelsel te beïnvloeden. Dus alles wat er in ons lichaam vanzelf gebeurt zonder dat je het in de gaten hebt: je hartslag, bloeddruk, spijsvertering, ademhaling etc. Reuze interessant, want.. hoe dan?! De WHM zegt dat je twee dingen moet doen, namelijk ademhalingsoefeningen en koudetraining. En je hebt natuurlijk een flinke dosis inzet en focus nodig.
Workshop ijsbad in duiken
Ik had wel weer eens zin om ‘iets geks’ uit te proberen dus ik vond dat het tijd was om zelf ook eens dit ijsbad te ondergaan. Teacher Sijbrand die de workshop gaf, heeft de opleiding bij Wim Hof gedaan en is gecertificeerd instructeur. Hij nam ons stap voor stap mee in de methode. We begonnen met ademhalingsoefeningen, yogahoudingen en uitleg over de techniek. Na drie uur was het tijd om buiten het ijsbad ‘in te duiken’. Ik was zwaar nerveus, maar ik vertelde mezelf: “Ik kan dit!!”
Eén minuut lang lag ik in het bad met instructeur Sijbrand, die me rustig aanmoedigde, aan mijn zijde. De kunst is om gewoon diep en rustig in- en uit te blijven ademen. WOW, wat een kick!! Toen ik uit de badkuip stapte was ik euforisch.
Koud afdouchen
En zo, anderhalf jaar later, douche ik nog steeds koud af. Ze zeggen dat het goed is voor je immuunsysteem en je huid, het herstelt je spieren na een intensieve training sneller, het stimuleert afvallen en het kan een positief effect hebben op je gemoedstoestand, (zie ook: Waarom koud afdouchen zo gezond is).
Mij geeft het ’s ochtends vooral een geweldige boost (ik vermijd wel mijn gezicht trouwens), ik heb het minder snel koud in het dagelijks leven en sinds ik dit doe ben ik niet meer verkouden geweest!
Geef jezelf een boost!
Ik probeer al maandenlang mijn vrienden te overtuigen van dit hele verhaal, maar weinigen zijn enthousiast te krijgen, haha. Ik snap het, ik kijk er ook niet dagelijks naar uit, maar het is letterlijk en figuurlijk gewoon de knop om zetten. Niet nadenken of je er wel of geen zin in hebt, hup gewoon doen! En laten we wel wezen; het water in Amsterdam is lang niet zo koud als het ijswater in de Oostenrijkse Alpen toen ik vorig jaar op wintersport een cold shower nam. Brrr..
Ook al is die warme douche elke dag oh zo lekker, ik kan niet meer zonder mijn koude afspoelmoment. Het is de perfecte start van de dag voor mij. Ik ga letterlijk ‘aan’.
Echt lieve mensen; gewoon even doorbijten, het is echt een “koud kunstje”.
Tekst: Krystl Pullens voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juni 2015
SLA: het kookboek
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
20 februari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –