‘Je bent echt niet helemaal goed bij je hoofd’, grapt mijn vriendje Paul als hij de badkamer in komt lopen. Ik sta namelijk zo’n beetje jodelend onder de douche. Die eerste seconden zijn altijd het heftigst.
Ik douche koud. Of eigenlijk, ik spoel mezelf koud af. Elke dag zo’n 30 tot 60 seconden. Maar eerlijk is eerlijk; dat moment dat je die knop naar standje KOUD moet omzetten…
De Wim Hof Methode
Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met koud afdouchen. Samen met mijn vriendinnetje deed ik vorig jaar zomer op mijn yogaschool een ‘ijsworkshop’ volgens de Wim Hof Methode (WHM). Ik volgde “The Iceman” al een tijdje en was geïntrigeerd over zijn extreme prestaties in de kou. Wim Hof zwom bijvoorbeeld op de noordpool onder een 40 cm dikke ijslaag door, liep een halve marathon in Finland waar het zo’n 30 graden onder nul was op blote voeten en hij haalde de top van de Kilimanjaro in 48 uur. En zo heeft Wim Hof nog tal van wereldrecords op zijn naam staan. Bijzondere man.
Er valt op internet heel veel te vinden over wat zijn methode precies inhoudt. Hij heeft verschillende boeken geschreven en zijn methode is/wordt wetenschappelijk onderzocht (check vooral: De innerfire methode). Maar kort samengevat: Wim Hof is ervan overtuigd dat we allemaal in staat zijn ons autonoom zenuwstelsel te beïnvloeden. Dus alles wat er in ons lichaam vanzelf gebeurt zonder dat je het in de gaten hebt: je hartslag, bloeddruk, spijsvertering, ademhaling etc. Reuze interessant, want.. hoe dan?! De WHM zegt dat je twee dingen moet doen, namelijk ademhalingsoefeningen en koudetraining. En je hebt natuurlijk een flinke dosis inzet en focus nodig.
Workshop ijsbad in duiken
Ik had wel weer eens zin om ‘iets geks’ uit te proberen dus ik vond dat het tijd was om zelf ook eens dit ijsbad te ondergaan. Teacher Sijbrand die de workshop gaf, heeft de opleiding bij Wim Hof gedaan en is gecertificeerd instructeur. Hij nam ons stap voor stap mee in de methode. We begonnen met ademhalingsoefeningen, yogahoudingen en uitleg over de techniek. Na drie uur was het tijd om buiten het ijsbad ‘in te duiken’. Ik was zwaar nerveus, maar ik vertelde mezelf: “Ik kan dit!!”
Eén minuut lang lag ik in het bad met instructeur Sijbrand, die me rustig aanmoedigde, aan mijn zijde. De kunst is om gewoon diep en rustig in- en uit te blijven ademen. WOW, wat een kick!! Toen ik uit de badkuip stapte was ik euforisch.
Koud afdouchen
En zo, anderhalf jaar later, douche ik nog steeds koud af. Ze zeggen dat het goed is voor je immuunsysteem en je huid, het herstelt je spieren na een intensieve training sneller, het stimuleert afvallen en het kan een positief effect hebben op je gemoedstoestand, (zie ook: Waarom koud afdouchen zo gezond is).
Mij geeft het ’s ochtends vooral een geweldige boost (ik vermijd wel mijn gezicht trouwens), ik heb het minder snel koud in het dagelijks leven en sinds ik dit doe ben ik niet meer verkouden geweest!
Geef jezelf een boost!
Ik probeer al maandenlang mijn vrienden te overtuigen van dit hele verhaal, maar weinigen zijn enthousiast te krijgen, haha. Ik snap het, ik kijk er ook niet dagelijks naar uit, maar het is letterlijk en figuurlijk gewoon de knop om zetten. Niet nadenken of je er wel of geen zin in hebt, hup gewoon doen! En laten we wel wezen; het water in Amsterdam is lang niet zo koud als het ijswater in de Oostenrijkse Alpen toen ik vorig jaar op wintersport een cold shower nam. Brrr..
Ook al is die warme douche elke dag oh zo lekker, ik kan niet meer zonder mijn koude afspoelmoment. Het is de perfecte start van de dag voor mij. Ik ga letterlijk ‘aan’.
Echt lieve mensen; gewoon even doorbijten, het is echt een “koud kunstje”.
Tekst: Krystl Pullens voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
2 juli 2016
3 x ei love you
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
9 september 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –