Zoals een goede workout je mentaal een boost kan geven, geven positieve gedachten je lijf en uitstraling ook een boost. Je immuunsysteem, je huid, je algehele gezondheid, het verbetert allemaal onder invloed van een positieve kijk op het leven. Vijf tips om jezelf te boosten met positiviteit!

Leef in het hier en nu


Aan het verleden kun je niks veranderen. De toekomst is niet te voorspellen. In het hier en nu liggen je mogelijkheden. Een probleem ligt zelden in het nu. Accepteer dat je gedachten en emoties hebt over het verleden en de toekomst en laat ze dan los. Onthoud dat geluk een manier van leven is, geen bestemming!

Gun jezelf niks-tijd


Werk, vrienden, sport, gezin, het leven dendert door en we laten ons er vaak in meeslepen. Niet alleen ons lijf raakt vermoeid en heeft ontspanning nodig, ook je mind. Dus plan wat you-time om even niets te doen en alleen te zijn. In deze inactieve stand wordt ons brein slimmer en energieker en beklijven nieuwe gewoontes (zoals bijvoorbeeld positiever denken, gezond eten en sporten) makkelijker.

Vergeet perfectionisme


Nog nooit is iemand gelukkig geworden van perfectionisme. Goed bezig zijn is top, maar geef jezelf wat ruimte. Pas daarom altijd de 80-20 regel toe. Dus, wanneer je een nieuwe weg in slaat op welk gebied dan ook om gezonder en gelukkiger te leven, geef jezelf dan elke keer complimenten. Dan ben je tevreden met een resultaat van 80%. Die 20% dat het niet lukt is je marge die je over het geheel jezelf mag gunnen. Laat zelfkritiek met plezier achterwege.

Slaap je positief


Wanneer je voldoende slaapt herstelt je lichaam en geest. Voldoende slaap bevordert je geluksgevoel, je creativiteit, je productiviteit en het helpt je om makkelijker met tegenslagen om te gaan. Ga dus naar bed als je moe wordt en zorg voor 6-8 uur slaap per nacht. Om goed in slaap te vallen creëer je voor bedtijd een korte periode met ontspanning en gedempt licht. Dus lees een boek, pak een bad of douche, knuffel met je lief of heb een fijne sekspartij. Het zal allemaal bijdragen aan een positief gevoel en een goede nachtrust.

Start met ‘wel’ denken


Begin eens met in ‘wel’ denken. Luister maar hoe vaak jijzelf en de mensen om je heen in ‘niet’ denken en praten. Ter illustratie: “ik hoop zo dat ik niet ziek word”, “ik hoop dat het niet gaat regenen”, “dat lukt me vast niet”, “ik wil sowieso geen partner die…”. Als je in ‘niet’ denkt stop je de hele dag energie in wat je niet wilt. Alles waar je energie in stopt maak je groter. Dus als je een kleine verandering doorvoert en elke keer als je jezelf hoort zeggen dat je hoopt, wenst, denkt of vindt dat iets niet mag gebeuren, draai je het om naar wat je wel wilt. Een eenvoudige aanpassing met een groot positief effect!

 

Tekst: Maartje Derksen

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten