Wist je dat vitamines en mineralen je kunnen helpen om af te vallen? En dan nog meer goed nieuws: je hoeft niet eens aan een vitamine infuus of supplement, want deze voedingsstoffen zijn gewoon in gezond eten te vinden.

Waarom vitamines en mineralen belangrijk zijn als je wilt afvallen

Je lichaam heeft bepaalde vitamines en mineralen nodig om enzymen aan het werk te zetten die opgeslagen lichaamsvet verbranden. Als je niet voldoende van deze vitamines en mineralen in je lichaam hebt, dan lukt afvallen niet.

Hoe je lichaam vitamines en mineralen gebruikt tijdens het afvallen

Het proces van vetverbranding verloopt in een aantal stappen. Elke stap vereist een actief enzym, dat de verbranding in gang zet en op gang houdt. Simpel gezegd: een vitamine of mineraal drukt als het ware op de ‘aanknop’ van een bepaald enzym, zodat dit zijn werk kan doen.

Staat een enzym ‘aan’, dan wordt het actief en kan je lichaam vet gaan verbranden om te gebruiken als energie. Bij dit proces is vooral je lever betrokken. In dit orgaan worden namelijk vetzuren afgebroken en omgezet in energie. Vitamines en mineralen ontsluiten dus als het ware de energie die in je lichaam ligt opgeslagen.

Door steeds te zorgen voor voldoende vitamines in je voeding, sla je dus in feite twee vliegen in één klap: je lichaam wordt slanker én je hebt meer energie.

Welke vitamines zijn betrokken bij de vetverbranding?

Bij de vetverbranding zijn maar liefst elf verschillende soorten vitamines, mineralen en vetzuren actief:

Vitamine B
Verschillende soorten B-vitamines helpen niet alleen vet om te zetten in energie, maar zorgen er ook voor dat je lichaam energie kan halen uit koolhydraten en eiwitten. Om precies te zijn gaat het om maar liefst zes B-vitamines.

Je vindt deze B-vitamines vooral in zonnebloempitten, lijnzaad, lever, kip en nori. Zet deze dus op je boodschappenlijstje als je wilt afvallen. Hier vind je een lekker recept met nori.

Vitamine A en D
Vitamine A en D hebben direct invloed op ons DNA en zetten als het ware genen aan die betrokken zijn bij de vetstofwisseling. Eigeel is een goede bron van deze vet oplosbare vitamines. Je vindt vitamine D ook in lever en vette vis. Wortels vormen daarnaast ook nog eens een goede bron van provitamine A.

Vitamine C
Deze vitamine helpt een vetdeeltje verder af te breken, zodat je vetverbranding op gang blijft. Je zou het misschien niet snel verwachten, maar vitamine C vind je vooral in paprika, zwarte bessen, spruitjes, peterselie en boerenkool. Kijk hier voor een verrassend recept met deze gezonde groente.

Calcium
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat calcium kan helpen bij het afvallen. Het mineraal verhoogt de temperatuur van je lichaam, waardoor je stofwisseling een tandje hoger gaat en je meer vet verbrandt. Het is zelfs zo dat hoe meer calcium je vetcellen bevatten, hoe meer vet je verbrandt. Calcium vind je vooral in kaas, sesamzaad, chiazaad en sardines.

Omega 3-vetzuur ALA
Het omega-3 vetzuur ALA kan je helpen om extra gewicht te verliezen als je aan het afvallen bent. Dat blijkt uit onderzoek onder vrouwen met overgewicht of obesitas. De vrouwen die ALA namen, verloren meer gewicht dan vrouwen die een ander omega 3-vetzuur namen.

ALA vind je in kleine hoeveelheden in verschillende soorten etenswaren, zoals spruitjes en spinazie. Zet deze dus op je menu als je wilt afvallen.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om op een natuurlijke manier overtollige pondjes kwijt te raken. Wat zijn je ervaringen? Deel ze hieronder in de reacties!

Geschreven door Annemiek van Floraa

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten