Je kent dat wel. Al een tijdje zou je een paar pondjes/kilo’s kwijt willen. Maar waar moet je nu precies op letten? Hieronder lees je een paar tips om eens extra te letten op die verborgen dikmakers.

Sushi

Hoe lekker sushi ook is…… Het lijkt een gezonde maaltijd, maar dit is het helaas niet. De rijst die sushi bevat, wordt veelal op smaak gebracht met suiker om de rijst wat zoeter te laten smaken. Sushi bevat daardoor meer calorieën dan je denkt! Een beter alternatief is om zelf sushi te maken met quinoa, rijst of probeer eens deze lekkere vegan sushi. Of sashimi te bestellen.

Te weinig slaap

Ja echt waar, te weinig slaap maakt je dik! Te weinig rust zorgt ervoor dat er een hormoon wordt gestimuleerd dat aanzet tot meer eten. Je krijgt dus meer trek, vooral in zoetigheid. Hoe langer je wakker blijft, des te meer trek je in eten hebt.

Maaltijdrepen/graanrepen

Sommige maaltijdrepen bevatten wel zes tot acht verschillende soorten suikers. Ze lijken dus gezond en een goed alternatief voor een vette hap, maar helaas, dit zijn ze niet. In sommige repen zitten wel 9 suikerklontjes.  Ook cruesli is geen gezond alternatief. Aan veel cruesli wordt in de fabriek heel veel verschillende suikers toegevoegd. Dus toch niet zo’n gezond ontbijt!

Alcohol

Over het verschil in calorieën tussen rode, rosé en witte wijn is nog altijd veel onduidelijkheid. Maar als je op de lijn wilt letten is het geen slecht idee om alcohol voorlopig even te laten staan. Een glas zoete witte wijn bevat al gauw 170 calorieën, en glas rosé bevat 100 calorieën, een glas rode wijn bevat 82 calorieën. Een flesje bier bevat al gauw ongeveer 220 calorieën (oftewel: twee kroketten).

Ketchup

Helaas bevat de voor ons zo gezonde ketchup ook meer dan de helft aan suiker. Laat sausjes dus ook even staan. Wil je toch een sausje gebruiken, gebruik dan grove mosterd of een beetje suikervrije mayonaise. Leuk weetje grove mosterd bevat goede plantenstoffen (fytonutrienten) die helpen bij het verteren en afbreken van vet.

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek lijkt een lekker en gezond tussendoortje door de vezels die er misschien inzitten, maar bevat heel veel verborgen suikers. Kijk maar eens op de verpakking. Wat in eerste instantie onschuldige tussendoortjes lijken, kunnen toch schuldige dikmakers blijken.

Pepermunt(olie)

In veel pepermunt zit xylitol. Een ongezond soort suiker dat voor veel problemen kan zorgen in je stofwisseling. Sommige mensen zijn allergisch voor deze stof zonder dat ze het zelf doorhebben.

Tijdstippen waarop je eet

De hele dag door eten is niet aan te raden. We raden 3 maaltijden per dag aan. En niet teveel tussendoortjes. 30% van de calorie inname komt van tussendoortjes. Dus wil je een beetje op je gewicht letten. Eet dan niet de hele dag door. Lukt het niet om maar 3 maaltijden per dan te eten? Neem dan een gezond tussendoortje zoals :Een rijstwafel goed belegt met bijv kipfilet, zalm ,hummus. Of een paar olijven en natuurlijk zijn groente en fruit super tussendoortjes of een handje gezonde noten (zie hier onze tips voor gezonde tussendoortjes).

Je eten naar binnen schrokken heeft tot gevolg dat je darmen veel harder moeten werken om deze ‘brokken’ goed af te breken, bovendien duurt het veel langer voor alle voedingsstoffen goed opgenomen worden en kunnen de vetten niet goed verteerd worden. Eet langzaam, kauw rustig, stop elke hap met aandacht in je mond.

 

Verpakte maaltijdsalades/huzarenslaatjes

Aan deze salades wordt vaak veel suikers en andere toevoegingen toegevoegd.  Ze bevatten veel verkeerde vetten en veel suikers. De oplossing: lekker zelf een verse salade maken van veel groente, wat gezonde eiwitten zoals ei, vis, gevogelte of geitenkaas.

 

Tekst:  VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten