Vaderdag vraagt om pizza’s! Maar dat is helaas niet zo’n heel gezonde keuze, zeker niet op basis van wit broodmeel. Daarom een recept voor een flammkuchen op speltbasis. Een steeds populairdere dunne pizza die oorspronkelijk uit de Elzas-streek komt. De originele klassieke flammkuchen eet je met crème fraîche, uien, spek en kaas. Je kunt hem als hoofdgerecht eten maar ook als snack. Extra goed nieuws, je maakt hem heel makkelijk zelf, en dat hoeft echt niet ongezond te zijn!
VADERDAG VRAAGT OM PIZZA!
Dus wil jij op Vaderdag een gezondere optie dan pizza voor je vriend/man/vader? Maak dan deze minstens zo lekkere flammkuchen. Met een paar ingrediënten én een beetje geduld kun je aan de slag! Lees gauw verder voor 3 heerlijke varianten!
Wat heb je nodig voor ±3 personen?
Bodem
250 gram speltbloem
150 gram speltmeel
1 zakje gist
275 ml water
Zout (mespuntje)
scheutje olijfolie
Cheatday: Klassiek Beleg
2 uien
Zakje Gruyère kaas (lekker pittig)/of rasp een stuk kaas (150 gram)
125 gram crème fraîche light of als vervanger: hüttenkäse/zure room of sojaroom
125 gram magere spekblokjes
optioneel: champignon
Healthy day: gezonde varianten
Optie 1
- verse spinazie, ui, geitenkaas
Optie 2
- tonijn, olijven(tapenade), rucola
Optie 3
- zalm, wasabimayonaise, veldsla
Extra benodigdheden
Deegroller
Kom
Bakpapier
Extra speltbloem
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Meng de speltbloem en meel met het zakje gist, water, olijfolie en zout in een kom. Kneed tot een soepel deeg. De bol die je overhoudt moet absoluut niet teveel plakken. Voeg dus eventueel nog wat bloem toe. Doe dit een beetje op gevoel. Zorg ervoor dat je los nog wat extra bloem in de kom laat liggen, zodat het deeg niet blijft plakken. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Het zou in principe genoeg moeten zijn voor 3 bodems. Afhankelijk van het formaat van je bakplaat/oven.
- Rol het deeg uit op bakpapier die je al op passend formaat hebt neergelegd op de bakplaat. Rol uit tot ongeveer 0.5 cm dik. 15 a 20 minuten in de oven laten, tot de bodem er lekker knapperig uitziet en iets goudbruin. * Je kunt ervoor kiezen om het beleg (op de sla na) al mee te bakken in de oven, maar je kunt het ook naar wens eerst de bodem bakken en daarna beleggen.
- In de tussentijd kun je al wat voorwerk doen door alle ingrediënten voor het beleg klaar te leggen en/of te snijden. Als je dit samen doet dan is het leuk de ingrediënten in kommetjes te verdelen.
- Haal de pizza’s uit de oven, (beleg eventueel met alle overige ingrediënten), en heb een heerlijke vaderdag!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Nog meer inspiratie voor een culinaire vaderdag?
Wijngenietgids
Eindelijk wat anders dan een suf boek over wijnen. De Wijngenietgids is een kruising tussen boek en magazine en speelt in op de nieuwe trend van wijnbeleving. Van topauteur Hubrecht Duijker. 17,95 in de winkel!
Vegetarische papa’s
Oke, voor papa’s die vegetarisch willen eten maar dan wel met echte mannentaal. Meer hoeven we niet te verklappen. Het leukste, grofste en beste vegetarische kookboek van het jaar. 24,95 in de winkel!
Tien heerlijke snacks
Een heerlijke korte verhalenbundel van ‘de Roald Dahl van de lage landen’, Laurens Nutbey. Korte, hilarische plots met sterke ontroerende dialogen en ontknopingen die je nooit ziet aankomen. Tien heerlijke snacks voor de kortlezer, zoals de auteur zelf zegt. 10,00 in de winkel!
Papa Kazmi
Toen Papa Kazmi in 2012 samen met zijn kinderen een restaurant begon in Delft, had hij nooit durven dromen dat hij daarmee internationaal bekend zou worden. Drie jaar later verschijnt zijn ‘hotspot’ Hills & Mills bijna wekelijks in de media, kookt hij live op TV en vloog er een journaliste over om hem voor een grote internationale krant te interviewen. Grootste tijd voor een eigen kookboek, vonden zijn kinderen. Benieuwd naar de meer dan 80 gezonde, hartverwarmende, lekkere recepten uit de moderne Indiase keuken. Je kunt het boek hier bestellen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
9 april 2014
Ontzuren met thee
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
4 december 2014
Foodtrends 2015
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
19 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –