Eet jij gezond, heb je weinig energie, blijf je honger houden en lukt het je ondanks alle moeite toch niet om af te vallen?

Grote kans dat je hormoonhuishouding uit balans is. Hormoonbalans is een beetje een modeterm aan het worden, maar desondanks is het wel erg belangrijk. Hormonen zijn de regelknoppen van je lichaam. Als deze uit balans zijn of ‘verkeerd ingesteld staan’ kan dit allerlei problemen met zich meebrengen. Een disbalans van je hormonen is vaak een gevolg van stress, weinig slaap of het eten van bijvoorbeeld voor suikers en/of e-nummers.

In dit artikel bespreken we hoe een disbalans in het hormoon leptine ontstaat, waarom dit afvallen heel lastig maakt en wat je eraan kunt doen om het weer in balans te krijgen.

Waarom leptine je helpt bij het afvallen

Leptine

Leptine is een hormoon dat wordt aangemaakt door de vetcellen in je lichaam. Hoe meer vetcellen je hebt, hoe meer leptine er in je bloed is. Het hormoon onderdrukt op een natuurlijke manier je honger gevoel. Het zorgt er dus voor dat je minder gaat eten. Hoe meer leptine, hoe minder honger je hebt. Dat is ook logisch, want hoe meer lichaamsvet je hebt, hoe minder eten je nodig hebt. Zo zorgt leptine ervoor dat je op natuurlijke wijze je lichaamsgewicht onder controle houdt. Je hersenen zijn er dus altijd van op de hoogte hoeveel energie reserves (lichaamvet) je hebt en hoeveel vet je nog kunt verbranden.

Leptineresistentie

Als je overgewicht hebt, heb je een overschot aan vetcellen waardoor je extra leptine aanmaakt om te voorkomen dat je meer gaat eten. Het probleem bij overgewicht is dan ook niet een gebrek aan leptine, maar de overgevoeligheid voor het hormoon. Dit is meestal een gevolg van jaren lang ongezond leven. Je lichaam maakt daardoor voor lange tijd extra leptine aan.

Gevolg hiervan is dat je hersenen niet meer luisteren naar het hormoon, waardoor je het seintje mist dat je vol zit. Je blijft daardoor eten omdat je lichaam naar meer calorieën vraagt en je niet verzadigd raakt. Dit wordt ook wel leptineresistentie genoemd.

De volgende symptomen kunnen er op wijzen dat jij leptineresistent bent:

  • Meer honger: Je gaat meer eten omdat je steeds vaker honger hebt.
  • Afvallen gaat moeizaam: Afvallen lukt niet omdat je lichaam zuinig doet met vetreserves.
  • Weinig energie: Omdat je hersenen de leptine signalen niet opvangen gaan ze zuinig om met energie.

Insuline

Het hormoon insuline speelt ook een belangrijk rol in dit verhaal. Insuline werkt nauw samen met het hormoon leptine en helpt je lichaam glucose (suikers) uit het bloed te halen. Vervolgens kunnen die suikers gebruikt worden of opgeslagen worden (vaak als lichaamsvet).

Wanneer je langdurig veel suikerrijke voeding eet moet je lichaam meer insuline aanmaken om de suikers te verwerken. Je lichaam wordt daardoor minder gevoelig voor insuline. Er ontstaat insulineresistentie. Insuline resistentie zorgt voor chronisch hoge insuline gehaltes in je bloed.

Het hormoon insuline blokkeert leptine wanneer het veel aanwezig is. De hersenen krijgen daardoor geen signaal dat er voldoende is gegeten. Als je veel suikers eet zal je lichaam daardoor zowel insulineresistent worden als leptineresistent [1].

Als je veel insuline in je bloed hebt, en er geen leptinesignaal komt, weten de hersenen niet dat er al veel energie is opgeslagen. Je blijft daardoor denken dat je nog steeds honger hebt, waardoor je blijft eten en steeds zwaarder wordt.

Chronisch hoge insuline gehaltes in je bloed is één van de hoofdoorzaken waarom mensen leptineresistent worden.

Leptine in evenwicht

Gelukkig is het mogelijk om je leptine en insuline op natuurlijke wijze weer in balans te krijgen zodat je gewoon kunt afslanken.

De volgende stappen helpen je hierbij en zorgen ervoor dat je lichaam de signalen van leptine weer gaat herkennen:

Schrap suikers

Om het hormoon insuline en daarmee het hormoon leptine weer in balans te krijgen, is het belangrijk dat je suikers uit je voedingspatroon schrapt.

  • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen uit bakjes, pakjes en zakjes. Deze bevatten vaak fructose en een beperkt aantal vezels. Dit kan ervoor zorgen dat leptine meer uit balans raakt.
  • Stop met het eten van snelle koolhydraten zoals witte rijst, pasta, brood, aardappelen en ontbijtgranen. Ze zorgen voor een snelle piek in de bloedsuikerspiegel waardoor veel insuline aangemaakt moet worden.
  • Eet maximaal 1 stuks fruit per dag. Fruit bevat ook fructose en geeft een piek in de bloedsuikerspiegel. Omdat fruit ook vezels en belangrijke vitamines en mineralen bevat, is het minder erg maar beperk het toch tot 1 stuks per dag als je af wilt vallen.

Eet natuurlijk

Zorg dat je voedsel eet dat de bloedsuikerspiegel in balans houdt, waardoor je lichaam minder insuline aan hoeft te maken.

Eet:

  • Natuurlijke voedingsmiddelen
  • Zorg dat je voedsel voornamelijk uit eiwitten, gezonde vetten en in mindere mate uit langzame koolhydraten bestaat. Eet (grasgevoerd) vlees, vette vis zoals haring en makreel, biologische kip, groente, oliën en voeg af en toe quinoa, zoete aardappel, havermout en peulvruchten toe.

Eet voldoende omega 3 vetten

Omega 3 vetzuren vergroten jou gevoeligheid voor leptine en zorgen ervoor dat je hersenen beter kunnen aangeven dat je vol zit. Daarnaast houden ze de bloedsuikerspiegel stabiel waardoor het een ideale bron van energie is wanneer je je hormoonhuishouding wilt herstellen.

Je vindt omega 3 vetzuren voornamelijk in vette vissoorten, zoals haring, zalm en makreel. Ook walnoten en donkere bladgroenten zoals spinazie zijn een goede leverancier.

Beweging en slaap

Daarnaast hebben ook beweging en slaap en grote invloed op je algemene hormoon balans. Het gaat te ver om in dit artikel precies uit te leggen hoe dat werkt.

In het kort komt het erop neer dat voldoende bewegen (vooral niet te lang stilzitten) en voldoende slaap (wanneer word je wakker als je een week zonder wekker slaapt?) ervoor zorgen dat je jouw lichaam de kans geeft te functioneren zoals het hoort.

Tot slot

In dit artikel hoop ik de hormonen leptine en insuline iets duidelijker voor je te hebben gemaakt.

Onderschat niet hoe groot de impact kan zijn die een disbalans van deze hormonen veroorzaakt.

De disbalans is de reden waarom je (te)veel eet maar het toch voelt alsof je te weinig energie hebt. En deze disbalans maakt het verbranden van je overtollig lichaamsvet erg lastig.

Ga ermee aan de slag, en verwacht niet te snel resultaat. Het is niet ongebruikelijk dat het een aantal weken of zelfs maanden duurt voordat je hormonen weer in balans komen.

Het heeft waarschijnlijk een aantal jaren geduurd waarin de hormonen uit balans zijn geraakt, dan is het niet vreemd dat het ook even duurt voordat ze weer in balans zijn. Heb geduld en blijf positief.

Veel succes!

Tekst: Jasper Albas voor VivOnline

[1] http://www.nature.com/ijo/journal/v28/n10/pdf/0802753a.pdf

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten