Smoothies zijn een perfecte manier om in een keer een grote hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar zo’n koude smoothie met bevroren stukjes groente en fruit klinkt een stuk minder aantrekkelijk nu het weer een stuk kouder is.
Smoothies zijn ideaal om regelmatig als maaltijdvervanger te drinken wanneer je je gewicht op peil wilt houden. Maar in de wintermaanden ga je waarschijnlijk veel liever voor iets warms.
5 geheimen die jouw smoothie warm en winters maken
Goed nieuws: je kunt je gezonde smoothies warm en winters maken, terwijl ze nog steeds net zo gezond zijn. Heb jij het vaak koud in de winter en wil je in deze maanden graag je energie op peil houden? Dan zijn deze smoothietips het uitproberen waard.
1. Ontdooien
Misschien ietwat voor de hand liggend, maar of je bevroren of ontdooid fruit toevoegt aan je smoothie kan een wereld van verschil maken. Zorg er in de wintermaanden daarom voor dat je je bosbessen, bramen, aardbeien of frambozen van tevoren ontdooid hebt, voordat je ze aan je smoothie toevoegt. Omdat bessen natuurlijk van het zomerseizoen zijn, is het logisch dat je het voornamelijk met de bevroren variant moet doen. Doe ze daarom ’s avonds in een bakje in de koelkast om ze te laten ontdooien. Vergeten? Doe ze in een zakje en houd ze even onder de hete kraan voordat je ze aan je smoothie toevoegt.
2. Warme kleuren
Nu denk je misschien: wat heeft de kleur van voedsel nu met kou of warmte te maken? Toch is het medicinaal gezien echt zo dat koele kleuren, zoals blauw, groen en paars meer verkoelend werken. Rood, oranje en geel zijn warmere kleuren die je eerder een warm gevoel geven.
Een voorbeeld: limoen is verkoelend groen, tegenover citroen in een warme, gele kleur. Ga in de winter vaker voor een smoothie met bijvoorbeeld rode biet erin. Dit geeft je een warmer gevoel. Je kunt er natuurlijk best frisse groenten bij doen, maar de smoothie blijft dan snel wat rood. Een van mijn favoriete smoothie is die met rode biet, bosbessen, een scheutje amandelmelk wat pecannoten en een snuf kaneel. Ideaal om te drinken als ontbijt wanneer je buikvet wilt verbranden.
3. Ga niet voor tropisch
Veel fruit dat we in smoothies gebruiken, wordt geteeld in een tropisch klimaat. Denk aan mango, ananas of, en dit stuk fruit ligt toch wel aan de basis van veel smoothies, banaan. Fruit dat het beste groeit in tropische omstandigheden werken echter veelal verkoelend. Ga daarom in deze tijd van het jaar liever voor vruchten die meer in gematigd klimaat worden geteeld en die ook in Nederland kunnen groeien, zoals appels en peren.
4. Denk op energetisch niveau
Klinkt als abracadabra? Het is eigenlijk heel simpel. Er zit een verschil tussen groente en fruit dat snel groeit en dat juist meer tijd nodig heeft om te groeien voor je het kunt oogsten. Snelgroeiende groente, zoals slablaadjes, werken meer verkoelend. Groente en fruit dat juist meer tijd nodig heeft om te groeien, zoals pompoen en boerenkool, zijn verwarmend.
Gebruik deze daarom meer in je smoothies in deze tijd van het jaar. Pompoen met peer, amandelmelk en koekkruiden zijn een goede verwarmende combinatie. Heerlijk om je dag mee te beginnen als je de avond daarvoor een borrel of een etentje hebt gehad waarbij je iets teveel of ongezond hebt gegeten of gedronken. Zo blijf je mooi in balans.
5. Warme ingrediënten in elke smoothie
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt er vanuit gegaan dat voedsel verkoelend, neutraal of verwarmend kan zijn. Meer verwarmende voedingsmiddelen die perfect zijn voor in jouw smoothie, zijn kruiden zoals kardemom, kaneel, kruidnagel, basilicum, nootmuskaat en kurkuma.
Bij fruit kun je denken aan bessen, appel, peer, citroen en kersen. Groentesoorten die verwarmend werken zijn boerenkool, pompoen en zoete aardappel. Maar denk ook aan gember, dadels, walnoten en kokosnoot. Voor een warme, winterse smoothie kun je een aantal van deze ingrediënten eenvoudig combineren met de meer verkoelende, voor de hand liggende bestanddelen, zoals banaan of mango. Wees creatief en geniet!
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 januari 2019
Afvallen? 5 tips om jezelf te motiveren
4 juni 2015
Tijd voor een strakke buik!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
12 juli 2019
Voorkom late-night snacking met onze tips!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
9 augustus 2018
Overeten voorkomen doe je zo!
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
20 maart 2022
Altijd een opgeblazen buik? Dit doe je eraan!
21 februari 2019
Lukt afvallen niet? Dit kan de reden zijn!
15 januari 2019
Zo houd je Dry January (nog even) vol!
30 april 2018
Moederdag tip & WINactie: De Gelukkige Eter
5 augustus 2019
3 (on)gezonde voedingsmythes ontkracht
18 november 2018
10 kilo afvallen? Hier 9 tips
9 december 2015
Tips tegen de trek die je ‘s avonds!
3 juni 2017
Drink jezelf slank!
8 mei 2016
Een Killer Body? Dat kan!
5 augustus 2015
Afvallen? 5 tips
15 augustus 2019
Wil je buikvet verliezen? Dat kan met onze 10 voedingstips!
20 januari 2018
Afgevallen en nu een gezond gewicht behouden: zo doe je dat!
21 november 2018
Afvallen? Deze snacks helpen je erbij!
9 november 2018
Vetten eten om vet te verliezen?
20 september 2017
Spring jezelf slank
25 augustus 2019
Kun je pasta (koolhydraten) eten en toch afvallen?
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
21 december 2017
Cravings… Wat zijn dat eigenlijk? En hoe kom je er vanaf?
14 december 2018
Hoe blijf je op gewicht met kerst? Met intermittent Fasting!
25 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –