Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
22 mei 2015
Smaak en kleuren
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
9 november 2014
Herfstige salade
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
12 december 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –