Meet onze nieuwe expert: Mariette Reineke. Ze gaat schrijven over wat het betekent om vrouw te zijn, goed voor jezelf te zorgen en over de belangrijkste relatie in ons leven: die met onszelf. Mariette gaat ervan uit dat iedereen geweldig en mooi is en ziet elke dag als een nieuw avontuur om te leren, waarderen en vooral ook veel plezier te hebben.

Vrouw zijn

Een aantal jaren geleden ben ik mij gaan afvragen wat het eigenlijk betekent om vrouw te zijn. Ik weet al 42 jaar dat ik als meisje geboren ben en dat ik inmiddels al heel wat jaren een vrouw ben, maar heb ik mij al die jaren ook echt vrouw gevoeld? En wat betekent dat eigenlijk, vrouw zijn? Zodra je als meisje geboren wordt, ben je meteen ook dochter van. Doordat mijn ouders al twee dochters hebben, ben ik direct jongste zusje van. Kortom, bij mijn geboorte ben ik niet alleen meisje, maar ook dochter en zusje. Wat jaren verstrijken, ik ga naar school, en zodoende kom ik in contact met andere kinderen. Ik krijg vriendjes en vriendinnetjes en door deze vriendschappen word ik vriendinnetje van. Nog maar een paar jaar oud, en toch al zoveel rollen, die voortvloeien uit het feit dat ik een meisje ben.

Ultieme uiting van vrouw zijn

Op mijn 16e heb ik mijn eerste echte vriendje en krijg ik voor het eerst verkering. Ik ben inmiddels ongesteld, heb borsten, draag een BH en ga voor het eerst met iemand naar bed. Allemaal dingen die bij het vrouw zijn horen, maar waar ik verder niet echt bij stil sta. Voor mij is het krijgen van borsten iets wat erbij hoort, net als dat je twee knieën en twee voeten hebt. Door mijn verkering word ik dé vriendin van, ik neem de pil, maak het na anderhalf jaar weer uit en stort mij in het studentleven. Daarmee word ik dus ook student. Ik krijg de leeftijd dat je niet meer meisje bent, maar vrouw, heb relaties, draag make-up, draag af en toe een rok of jurk, heb lang haar, maak veel onhandige keuzes en leef het leven, zoals we dat allemaal doen. Of eigenlijk, ik word geleefd. Ik ga werken, word collega van, maak reizen, en ben dus tijdelijk de globetrotter, en uiteindelijk ontmoet ik iemand met wie ik graag kinderen wil en ga samenwonen. Ik word partner van en daarmee komt ook de wens om moeder te worden naar boven. Die wens zit er al langer en daarmee ook het gevoel dat ik iets mis. Ik heb veel overtuigingen en idealen op het moederschap, de voornaamste dat deze rol voor mij de ultieme uiting van vrouw zijn is. Ik denk dat het moederschap invulling geeft aan dat deel wat ik mis.

Ontdekkingsreis

Het leven loopt anders, zo gaat dat wel vaker, en ik word geen moeder. Ik realiseer mij vanaf dat moment dat ik eigenlijk niet weet wie ik ben. Ik voel dat ik iets mis, al heel lang, en ik denk dat dit een kind is. Maar is dat zo? Ik ga op ontdekkingsreis en kom erachter, dat ik mezelf mis. Dat ik door al die rollen, alles wat ik doe, wat ik moet, wat er van mij verlangd wordt en wat als normaal gezien wordt door de maatschappij, totaal vergeten ben om een relatie met mezelf aan te gaan. Het bijzondere is, ik ben geen moeder geworden, maar voel me inmiddels veel meer vrouw. Mariette, de vrouw, zonder al die rollen, etiketten, plaatjes, overtuigingen, idealen en wat zou moeten. En jeetje, wat zijn dat er veel! Vandaar dat ik mezelf ook student van het leven noem. Dat is een rol die ik mijn hele leven met me meedraag. Gelukkig maar, want er is nog een boel te leren en te ontdekken.

Tekst: Mariette Reineke

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten