De beste avondjes met mijn vriendin E. gaan gepaard met lekker eten, een wijntje en urenlange filosoferende analyses over onze al dan niet serieuze ervaringen met de mannelijke medemens. Of met de vrouwelijke medemens. Het maakt weinig uit. Elke vorm van interactie is het waard om tot in den treuren te onderzoeken, waarmee we natuurlijk onze eigen positie in deze interactie willen waarborgen. Kun je verslaafd zijn aan denken?
Wij mensen zijn er een kei in om alle ervaringen die we opdoen in ons leven – klein of groot – volledig uit te kristalliseren in onze gedachtes. De opmerkingen in een gesprek, de details van iemands lichaamstaal; we menen allemaal dat we er iets aan af kunnen lezen.
Is denken de realiteit?
Hoe reëel is dat? In hoeverre is de betekenis die wij geven aan een ervaring legitiem? Komen onze analyses wel overeen met de werkelijkheid? Waarom voelen we überhaupt de behoefte om alles continu te overdenken? Jan Geurtz, auteur van de bestsellers Opluchting, De verslaving en Verslaafd aan liefde, bespreekt onze immer aanhoudende behoefte om te ‘denken’ in zijn boek Verslaafd aan Denken. Onze radars staan volgens hem continu in de draaiende modus. Hoe komt dat dan?
Denken: emotionele problemen oplossen
In Verslaafd aan Denken wordt deze behoefte naar denken volledig uiteengezet en verklaard aan de hand van allerlei psychologische invalshoeken. Geurtz laat zich hierbij onder andere inspireren door het Tibetaans Boeddhisme, en put verder uit zijn kennis vanuit de onderwijskunde, orthopedagogiek en wetenschapsfilosofie. “Wij zijn verslaafd aan denken omdat we geloven dat we met denken onze emotionele problemen moeten oplossen,” zo begint hij in een van de eerste hoofdstukken. En deze gedachtes over emotionele problemen zijn in onze beleving écht waar.
Betekenis geven aan een emotie
Wat er gebeurt, is dat wij het met ons brein voor elkaar krijgen om een emotionele beleving dusdanig groot te maken, dat het ineens een ‘ding’ wordt. Onze gedachtes “projecteren dat gevoel op het beeldscherm van de werkelijkheid, waardoor je denkt dat het probleem echt bestaat en dat het de oorzaak is van je beknellende gevoel in plaats van de oorzaak ervan.” Met andere woorden: wij creëren een probleem in ons hoofd door betekenis te geven aan een situatie. Zoals de befaamde Dr. Phill altijd roept in zijn gelijknamige TV-show: iets krijgt pas betekenis door de betekenis die jij eraan geeft.
Dualisme
Geurtz bespreekt in zijn boek dan ook hoe onze denkverslaving voortkomt uit het dualisme van twee entiteiten. Wij zijn er van overtuigd dat er enerzijds een werkelijkheid is, en anderzijds een ‘ik’ die deze werkelijkheid ervaart. Stug blijven we volhouden dat deze twee entiteiten op zichzelf staan. Deze scheiding tussen werkelijkheid en ‘ik’ maken wij echter in onze gedachtes. Deze onjuiste opvatting over dualiteit wordt in het boek dan ook met de grond gelijk gemaakt en met concrete voorbeelden verduidelijkt.
Een must-read!
Het lijkt een ingewikkelde, diepgaande uiteenzetting van de filosofie over ons brein. Maar vergis je niet, want Geurtz deelt zijn boek in drie delen op, waardoor hij in het tweede gedeelte juist de spirituele weg inslaat. Zo haalt hij veel van zijn eigen ervaringen met het Boeddhisme erbij om je zo meer over je eigen geest te laten kennen. In het laatste gedeelte bespreekt hij hoe de werkelijkheid en jouw geest niet van elkaar gescheiden zijn, maar met elkaar in verband staan. Een intrigerend boek over de werking van ons brein in relatie tot spiritualiteit en emotie. Ik ben enthousiast. Weer mooie materie voor een avondje filosoferen met vriendin E.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 september 2017
Herfst betekent droge benen; what to do?
7 november 2018
Kan extreem sporten sneller verouderen?
3 januari 2018
Geef jezelf een mentale verjongingskuur
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
20 juli 2015
Healthy tips voor in Parijs!
9 oktober 2014
Boekentip: Intuition Food
13 mei 2014
Boekentip: Het Anti Age Dieet
29 april 2015
Winnen: heerlijk moederdagpakket!
14 augustus 2015
Business Essentials
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
9 april 2015
En de winnaars zijn…
17 november 2017
Een stralende, gezonde glimlach! Benieuwd naar mijn geheim?
29 januari 2018
Mindful eten helpt bij het afvallen 10 tips
12 december 2015
Investeer in je gezin!
12 november 2014
Boekentip: Een broodje in de oven
30 november 2015
Viv loves it: Mijn wonderolie tijdens de zwangerschap
20 oktober 2018
Gezond haar en gezonde voeding
1 december 2016
Water tegen ziekten: ken jij de helende werking van water?
12 juni 2014
Dé Bio hotspots van Nederland
15 januari 2017
Voller haar door je haren te wassen met baking soda
7 mei 2014
Boektip: 70 groene smoothies
6 augustus 2018
Pigmentvlekken: hoe kom je er vanaf?
8 februari 2018
Je tanden poetsen met actieve kool: werkt het echt?
20 juli 2015
VivLoves it: Bloomon
12 december 2018
6 cadeautjes die je aan jezelf kan geven tijdens de feestdagen
22 december 2017
De kracht van geven!
14 november 2016
SLAAP EN ONTSPANNING TIPS VAN VIV
28 november 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –