Beauty producten bevatten veel ingrediënten, maar hoe weet je welke goed zijn?

Producten met een groen label hebben een natuurlijke of biologische inhoud. Daarnaast is het geproduceerd met duurzame en hernieuwbare middelen. Klinkt goed toch? Met deze 5 tips kan je checken of het product daadwerkelijk een groen label heeft.

Tip 1: Lees van boven naar beneden.

De ingrediënten van het product worden vaak in volgorde van hoeveelheid vermeld. Daarom bevatten de eerste ingrediënten vaak het hoogste percentage. Als de eerste ingrediënten petrochemische stoffen zijn en de natuurlijke onderaan de lijst staan, is het misschien beter het product terug te zetten.

Tip 2: (TE)Veel ingrediënten is vaak niet goed.

Dit geldt niet voor alle producten, maar vaak zijn veel ingrediënten niet goed. Als je ziet dat er bijvoorbeeld 3 ingrediënten zijn gebruikt die natuurlijk zijn, weet je dat je goed zit.

Tip 3: Wees voorzichtig met lange namen die moeilijk uit te spreken zijn.

Veilige cosmetica zullen altijd een algemene naam gebruiken in plaats van een wetenschappelijke naam. Zo is de wetenschappelijke naam van aloe vera: Aloe Barbadensis. Meestal vermelden producten met natuurlijke ingrediënten beide namen.

Tip 4: Sommige beauty producten kunnen een ingrediënt als “handelsgeheim” vermelden.

Dit kan misleidend zijn. De fabrikant kan de formule van het product beschermen die hun concurrentievoordeel geeft. Dit zie je vaak bij lippenstiften voor de kleur en geur. De geur van een lippenstift kan honderden giftige chemicaliën bevatten. Deze worden niet bekend gemaakt omdat het onder het handelsgeheim valt. Een natuurlijke geur wordt niet gemaakt met parfum, maar met een specifiek namensysteem.

Tip 5: Ondanks dat ingrediënten dezelfde naam hebben, is er geen onderscheid tussen natuurlijke of synthetische productie.

Dezelfde chemische stof kan synthetisch of natuurlijk worden verkregen. Deze manier wordt zelden op het etiket vermeld.

Wil jij beauty producten met een groen label shoppen? Neem dan eens een kijkje in onze shop! 

Tekst: Emma Bering voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten