Behoor jij tot een van die vrouwen die graag wat zou willen afvallen? Met de juiste verhouding tussen gezonde voeding en beweging boek je vaak het beste resultaat. Je favoriete spijkerbroek die weer gewoon dicht kan, een energieker gevoel, en lekkerder in je vel. Hoe fijn het ook kan zijn om die paar kilootjes kwijt te raken, gewicht verliezen op de plek van je boezem dat wil liever niemand. Benieuwd hoe je dat kunt voorkomen?

Hoe krijgen je borsten vorm?

Borsten zijn hoofdzakelijk samengesteld uit vetweefsel. Ook bevinden zich er natuurlijk melkklieren die het geven van borstvoeding mogelijk maken. De hoeveelheid vet in een borst verschilt echter per vrouw. De ene vrouw heeft wat meer vet dan de andere vrouw en ook de plaats waar het vet zit kan verschillen. Daardoor komen borsten in allerlei vormen en formaten voor, van grote borsten tot platte borsten. Wanneer je in gewicht toeneemt, zullen de vetcellen in je borsten zich gaan uitzetten. Wanneer je gewicht verliest, zullen vetcellen juist gaan krimpen.

Collageen en elastine

Wanneer je een behoorlijk aantal kilo’s verliest, is het bijna onvermijdelijk dat je borsten iets slapper worden. De huid rondom je borsten krijgt namelijk vorm door bepaalde proteïnes genaamd collageen en elastine. Door extreem gewichtsverlies komen deze proteïnes best wel zwaar onder druk te staan. Als gevolg wordt hiermee de elasticiteit van de huid rond je borsten in de war geschopt. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om verslapping van je borsten te minimaliseren.

Gezond gewicht verliezen

Wat je op de eerste plaats absoluut zou moeten voorkomen is crash-diëten en jojoën. Hierdoor gaat de kwaliteit van collageen en elastine sterk achteruit en gaan je borsten hangen. Een betere strategie is om het verliezen van gewicht in een gematigd tempo te doen. Wanneer je gematigd afvalt, hebben de proteïnes (collageen en elastine) de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe samenstelling van je lichaam. Hierdoor hebben je borsten minder de neiging om te gaan hangen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om per week echt maximaal 1 a 2 kilo kwijt te raken. Naast dat het je borsten beschermt, biedt het ook voordelen voor de toekomst. Wanneer je in rustig tempo je levensstijl aanpast, is de kans veel groter dat je dit op de lange termijn gaat volhouden. Daarmee voorkom je dus ook dat je gaat jojoën.

LEES OOK: Dit zijn de 14 beste snacks die helpen met afvallen.

Belangrijkste tips voor een gezonde boezem

1. Voeding

Jezelf uithongeren om af te vallen? Dat werkt vaak averechts. Wanneer je gewicht verliest en je vetpercentage daalt dan gebeurt dat overal, ook in je borsten. Vaak is dat bij de ‘uiteinden’  van ons lichaam het meest en wordt het minder richting je romp toe. Daarom is bijvoorbeeld buikvet ook zo hardnekkig. Om het vetpercentage in je borsten te behouden is het heel belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen. Jezelf uithongeren om af te vallen is dus niet verstandig. Zolang je gezond en gevarieerd (vetten, eiwitten en koolhydraten) blijft eten, zal je lichaam je borsten met rust laten.

2. Beweging

Er is nog een andere manier waarop je de kans op slappe borsten kunt verkleinen. Direct onder je borsten zitten je borstspieren. Wanneer je deze spieren traint worden je borstspieren groter en zullen ze wat verder naar voren komen. Dat geeft je borsten als het ware een liftend effect. Hoewel je op deze manier wel je borstpieren kunt versterken, is het niet mogelijk om met krachttraining ook je borstweefsel weer elastischer te maken. Een goede tip is om tijdens het sporten altijd ondersteunende sportkleding of een sport bh te dragen.

Be happy with your boobs

Tot slot misschien nog wel de meest belangrijke tip: wees niet te onzeker over je borsten. Door de media worden we overspoeld met foto’s van ideale borsten maar dat is verre van de realiteit. De meeste vrouwenborsten hangen, vooral bij grotere cupmaten. Maar ook het geven van borstvoeding kan je borsten doen veranderen.

Op jonge leeftijd zijn je borsten nu eenmaal steviger en elastischer. Dat komt omdat de borst dan nog voornamelijk uit bindweefsel bestaat. Naarmate je ouder wordt, zal het bindweefsel steeds meer worden vervangen door vetweefsel. Het is dan ook normaal dat je borsten slapper worden en meer gaan hangen. En geef jezelf gerust eens een mooi lingeriesetje cadeau. Dat kan je soms net dat extra beetje zelfvertrouwen geven!

Wil je afvallen met lekker koolhydraatarme recepten? Bestel dan het boek van Oscar Helm.

BewarenBewaren

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten