Onbezorgd spelen op het schoolplein

Een onbezorgd leven, helaas is dat niet zo vanzelfsprekend voor elk kind. Wij in Nederland staan er niet vaak bij stil maar onze kinderen groeien toch echt in een beschermde omgeving op. Op het fietsje naar school, onbezorgd spelen op het schoolplein,  een goed schoolsysteem, waarna ze thuiskomen met een grote lach op het gezicht en we een lekker boterhammetje voor ze smeren. Heerlijk gevoel vind ik dat! Maar helaas groeien er veel kinderen op in conflictgebieden bij wie een grote lach, buitenspelen, veiligheid en vrede totaal geen dagelijkse kost is. Dit raakt mij als moeder enorm en daarom steun ik vredesorganisatie PAX. Zij zijn een internationale vredesorganisatie en ze werken in landen als Syrië, Congo en Colombia. In deze landen werkt PAX samen met burgers en partners aan de bescherming tegen oorlogsgeweld, het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van vrede zodat kinderen uit deze gebieden weer vertrouwen krijgen in zichzelf, hun omgeving en de toekomst.

Lessen in vrede

Kinderen in conflictgebieden zijn getraumatiseerd en weten niet meer wat vrede is. Scholen zijn kapotgebombardeerd en ouders durven hun kinderen niet naar school te sturen uit angst voor het aanhoudende geweld. Op veel scholen worden kinderen geïndoctrineerd, de leerkrachten prediken haat. Zelfs als er bommen vallen willen de kinderen van Aleppo graag naar school, want school is hun houvast. Samen met de Syrische partner Kesh Malek biedt PAX de kinderen een alternatief: scholen waar álle kinderen welkom zijn en gerespecteerd worden, ongeacht ras, religie of geslacht. Deze organisatie slaagt er ondanks de oorlog in om in Atareb, vlakbij Aleppo, nieuwe scholen op te bouwen waar de kinderen gelukkig naar school kunnen. De kinderen leren hier hele mooie lessen zoals dat niet haat en radicalisering maar verbinding en verzoening de toekomst van Syrië moet bepalen. Een voormalige manager van het onderwijsprogramma verwoord het heel mooi: “Het voelt alsof we zaadjes planten. Ik hoop dat als het leven van de kinderen beter wordt, de wereld beter wordt.”

 

Vivad voor Pax

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten