Assertief zijn: wat is dat eigenlijk en kan jij meer assertiviteit gebruiken? Assertiviteit is voor jezelf opkomen zonder anderen daarmee te schaden. Het is de middenweg tussen sub assertiviteit en agressiviteit. Voor jezelf gaan, durven ‘nee zeggen’, zonder dat je de ander kwaad doet. Wat je hiermee wint? Je vergroot je zelfvertrouwen en bereikt eerder je doelen. Je kunt je beter uiten en ervaart minder spanning, omdat je conflicten niet uit de weg hoeft te gaan. Ben je er al van overtuigd de onderstaande tips te lezen?
Waarom ‘nee zeggen’ zo moeilijk is
Het onderwerp van dit artikel is ‘Leren nee zeggen’. Nee zeggen klinkt als het beschermen van jezelf van de vele vragen die er vanuit de buitenwereld op je af komen. Klopt dat ook?
Nee zeggen is zo moeilijk, omdat we anderen bijvoorbeeld tevreden willen houden. Of we willen aardig gevonden worden of we voelen ons snel schuldig. Toch is er ook een andere manier om naar ‘nee zeggen’ te kijken en je hier beter over te voelen. Zie nee zeggen tegen de buitenwereld eens als ‘ja zeggen’ tegen jezelf. Ja tegen je behoeften en wensen. En iedere keer dat je ‘ja’ zegt tegen een ander, terwijl je eigenlijk niet wilt, is dat als ‘nee zeggen’ tegen jezelf. En als jij jezelf (met jouw behoeften en wensen) al niet serieus neemt, hoe moet een ander dat dan doen? Juist. Dat is erg lastig. Assertief zijn en jezelf serieus nemen helpen jou lekkerder in je vel te zitten en je doelen te bereiken.
Vijf tips om assertief te zijn
Hier volgen vijf tips die je helpen assertiever in het leven te staan. Het vergt tijd en oefening om assertief zijn je eigen te maken, dus gun jezelf ook dat het soms niet lukt. Zelfcompassie kan je hierbij helpen.
- In een gesprek gebruik je de ik-vorm. Blijf bij jezelf en geef aan hoe iets voor jou is in plaats van dat je de zin begint met de jij-vorm. Een voorbeeld: “Ik kan mij niet concentreren als jij je muziek zo hard aanzet.” Op deze manier beschuldig je de ander niet en stoot je minder gauw tegen weerstand aan. Zo lang je in je communicatie bij jezelf blijft, kun je het niet verkeerd doen.
- Neem kleine stapjes. Zodra je je assertiever gaat gedragen, merkt je omgeving dat ook en deze kan moeite hebben te wennen aan je nieuwe gedrag. Stel niet meteen hele hoge verwachtingen aan jezelf en sta toe dat het een zoektocht is en het moeilijk kan zijn.
- Probeer je ‘nee’ niet toe te lichten. We hebben gauw de neiging – bijvoorbeeld uit schuldgevoel – om uit onszelf toe te lichten waarom we ergens nee te zeggen. Als je erover nadenkt is dit helemaal niet nodig. Vaak is een ander daar ook helemaal niet zo in geïnteresseerd. Nee zeggen zonder toelichting maakt dat je meer zelfvertrouwen uitstraat, wat assertief zijn in het vervolg weer makkelijker maakt.
- Wees proactief. Vind je het vervelend om iemand met een voorstel of verzoek af te wijzen en wil je wel graag iets anders voor deze persoon doen? Bedenk dan wat je wél wilt en verwoord dat. Neem het initiatief en doe een ander voorstel. “Nee, dat is me echt te veel die dag. Zullen we anders over twee weken samen sporten?”. Je hoeft niet afhankelijk te zijn van wat anderen van jou willen, je kunt proactief nadenken over wat jijzelf wilt en daarvoor gaan. Over het algemeen wordt dit door anderen erg gewaardeerd, want je wijst dus niet de persoon af, maar alleen een enkel verzoek.
- Ben je veel bezig met wat anderen van je denken? Probeer dit los te laten. Stap eens in de schoenen van de ander. Wat zou jij ervan vinden als de ander nee tegen je zegt. Ga je dan heel anders over hem of haar denken? Mensen die goed weten wat zij willen en daarvoor gaan zijn vaak mensen die heel authentiek zijn. Dit zijn vaak de mensen waar we bewondering voor hebben. Ga dit maar eens na bij de mensen in je eigen leven.
Zoals je hebt gelezen, gaan assertief zijn en zelfvertrouwen hand in hand. Het een versterkt het ander en andersom. Lees daarom ook eens dit artikel over onzekerheid en hoe je hieraan kunt werken.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 januari 2017
Korting op online masterclass Michael Pilarczyk
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
17 januari 2018
15 manieren om je binnen no time happier te voelen!
20 april 2018
Dit is wat je moet doen voor meer werkgeluk
9 november 2018
‘Help! Ik ben model’ van Tanja Kok
13 oktober 2016
PAS DIT TOE OM MEER VAN JE LICHAAM TE HOUDEN
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
1 augustus 2018
Waarom voelen we chemie met bepaalde mensen?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
21 april 2018
Uitgeput? Ontdek hoe je weer energie krijgt
20 september 2018
Een onbezorgd leven voor elk kind, dat wil je als ouder toch?
1 januari 2018
Goede voornemens? Dit is wat wel werkt!
31 augustus 2018
Wat is aromatherapie?
31 januari 2018
Zelfcompassie: een krachtig middel voor je geluk en welzijn
31 december 2017
Ruim je hoofd op!
27 maart 2018
Mijn powermorning, ontbijt & workout in de tuin!
8 februari 2018
Lachen is gezond: zo lach je meer in het dagelijks leven
4 september 2018
Levenslessen geleerd van vreemden tijdens het reizen
3 september 2018
Wil je een beter sexleven? Probeer deze detox tips!
29 november 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –