Het stresshormoon cortisol kan er voor zorgen dat je sneller veroudert. Dit hormoon wordt door je bijnieren gemaakt als er stress is. Nou is af en toe stress niet zo erg maar langdurige stress is killing voor je gezondheid én je looks.

Wist je dat je hormonen een belangrijke rol spelen in hoe je eruit ziet?

Stress

Vaak hoor ik van cliënten dat ze niet veel stress hebben alleen als ik dan ga doorvragen dan blijkt dat ze geen stress ervaren maar dat hun lichaam wel stress ervaart. Stress door het werk zien ze vaak zelf ook wel als stress of stress thuis doordat ze ook nog een huishouden te runnen hebben naast hun baan.

Bloedsuikerspiegel

Maar je lichaam ervaart ook stress als je bloedsuikerspiegel te laag of te hoog is, je te weinig drinkt of eet, geen echte voeding maar vulling eet,  de pil of andere medicatie gebruikt, onvoldoende slaapt, relatiestress hebt of stress over onbetaalde rekeningen.  Ook bij overmatig trainen, langer dan 45 minuten,  maakt je lichaam stresshormoon cortisol aan.

Het stresshormoon cortisol

Wat maakt nou dat je sneller veroudert als je langdurige stress hebt? Cortisol is bedoeld om stress situaties aan te kunnen, vanuit de oertijd stelde het je in staat om te vechten of vluchten voor een leeuw. Cortisol zorgt ervoor  dat glucose wordt vrijgemaakt uit spieren, je bloedsuiker gaat omhoog wat dient als brandstof om te vluchten of vechten voor die leeuw.

Alleen hebben we niet meer te maken met die leeuw en meestal gaan we niet vechten of vluchten maar blijven we gewoon zitten en wordt die vrijgemaakte glucose niet voor energie gebruikt maar opgeslagen als vet. Cortisol breekt veel af in je lichaam vooral eiwit en spieren en daardoor word je sneller oud, word je haar sneller grijs en krijg je meer rimpels.  Stress is dus funest voor je houdbaarheid!

Tips om je stress hormonen (cortisol) weer in balans te krijgen:

 • Stressreductie door bijvoorbeeld mindfulness, yoga, ademhalingstechnieken
 • Zorg dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft
 • Eet veel groenten, het liefste biologisch omdat je anders pesticiden binnenkrijgt
 • Vermijd snelle koolhydraten en suikers want die jagen je bloedsuikerspiegel te snel omhoog
 • Eet niet te weinig want ook dat is stress voor je lichaam
 • Voeg gezonde vetten toe aan je voedingspatroon zoals omega 3, olijfolie, kokosvet enz
 • Eet voldoende eiwit, zeker ook omdat cortisol juist eiwit afbreekt
 • Drink niet meer dan 1 of 2 bakjes koffie per dag want koffie verhoogt je cortisol
 • Matig met alcohol want ook dit verhoogt je cortisol
 • Train niet langer dan 45 minuten, sport kort maar krachtig
 • Probeer aan 8 uur slaap te komen want in de nacht is je groeihormoon actief (zorgt voor herstel)
 • Zorg dat je in de buitenlucht en in de zon komt voor aanmaak van vitamine D

hormonenIk ben Anja van Boheemen van praktijk Hormoonormaal en heb samen met Regien Theuns het boekje “Leef je leven in balans!” geschreven. Dit is een laagdrempelig boekje om je helpen naar een gezonde(re) leefstijl. Nieuwsgierig? Het boekje kan je hier bestellen!

 

Tekst: Anja van Boheemen voor Vivonline

Wil je meer van Anja lezen? Kijk dan eens op een van haar websites Hormoonormaal of Hormoonbalansteam.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten