Jouw velletje beschermt je tegen allerlei invloeden van buitenaf. Maar je huid zou niet zo goed functioneren zonder dat laagje daaronder: bindweefsel. Waarom is dat bindweefsel zo belangrijk? En wat kan een bindweefselmassage voor je betekenen als je je lijf wilt laten herstellen van allerlei kwaaltjes? Lees hier hoe een bindweefselmassage jou kan helpen om weer een clean slate te krijgen.

Waar is bindweefsel goed voor?

Tussen jouw spieren en je huid zit een extra laag. Bindweefsel. Dit weefsel geeft organen, zenuwen en bloedvaten stevigheid en bescherming, of verbindt lichaamsonderdelen met elkaar. Bindweefsel speelt een rol bij het transporteren van voedingsstoffen door ons lichaam en afvalstoffen naar onze lymfeklieren. Met oog op herstellen en detoxen wordt hiermee dus heel duidelijk hoe belangrijk het is om ons bindweefsel optimaal te laten functioneren. Bindweefsel is de sleutel naar goed werkende organen en een schoon lijf.

Prikkels naar je organen

Bij het toepassen van een bindweefselmassage gaat men er vanuit dat bepaalde zones van jouw lichaam in contact staan met al jouw organen, klieren en noem maar op. Tijdens zo’n massage worden deze organen en klieren dus via je bindweefsel gestimuleerd. Je zenuwen sturen deze prikkels door naar de juiste plek. Met behulp van diverse massagetechnieken, zoals oppervlakkig strijken, of de huid juist rollen, kun je bepaalde blokkades – vergelijk het met knopen in je spieren – weghalen.

ZIE OOK: Dry skin brushing voor een mooie huid!

Van je klachten af

Je zenuwen komen allemaal bij elkaar in je wervelkolom. Vanuit de zenuwen bij je wervelkolom kun je dan ook alle vitale onderdelen van je lichaam stimuleren. Als je dus bij een masseur komt, zal hij of zij jou altijd vragen of je bepaalde klachten hebt. Deze klachten kunnen variëren van ademhalingsklachten tot koude voeten, van maagklachten tot  acne. De masseur bepaalt aan de hand van jouw klachten welke zenuwen en welk weefsel moeten worden aangepakt om jouw klachten te laten verdwijnen. Die zitten voornamelijk in je rug, maar de masseur kan ook je armen, benen, romp en gezicht behandelen.

Auw!

Lekker ontspannen tijdens zo’n massage? Vergeet het maar. Een bindweefselmassage kan best intensief en pijnlijk zijn. Dat geldt zowel voor de massage van je lijf als je gezicht en decolleté. Vooral het rollen van de huid of het trekken van sporen in de huidplooien met de vingertoppen geeft een scherpe pijn. Eventuele verklevingen in je huidlagen worden op die manier losgemaakt en er wordt zelfs gezegd dat een dergelijke massage ook op je emoties kan werken.

Anti-aging

Maar ja. Wie mooi wil zijn…? En vooral dat ‘mooi zijn’ is toch wel een van de grote pré’s van bindweefselmassage. Want met het stimuleren van je doorbloeding en spijsvertering worden jouw pretty face en je prachtige lijf zichtbaar nog mooier. Zo kan bindweefselmassage op de lange termijn bijdragen aan vermindering van striae, acne en zelfs rimpelvorming. En dat laatste vinden wij maar wat interessant.

Een bindweefselmassage wordt soms vanuit een holistische visie toegepast. Dit houdt in dat de masseur rekening houdt met je lichamelijke klachten, maar juist ook met je emotionele blokkades die invloed hebben op je klachten. Logisch ook. Het meest klassieke voorbeeld is stress die vaak in spanning in de nek wordt omgezet. Dus of je nu fysieke klachten hebt, of dat je ook met emotioneel zorgen zit, boek eens een bindweefselmassage. Het zal je helpen herstellen van talloze vervelende kwaaltjes. Een mooie start van je recovery!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten