We zijn vaak heel kritisch naar onszelf. Het is vaak makkelijker om de dingen te zien die we verkeerd doen dan de dingen we goed doen. Helaas heeft dat (meer dan je denkt!) invloed op onze stemming. Gelukkig zijn er hele simpele dingen die je kunt doen om je stemming een positieve boost te geven. Met deze 15 tips ga jij je zeker happier voelen!

 1. “Tover die lach op je gezicht”

Wil je jezelf een beetje opbeuren? Til gewoon eens je mondhoeken omhoog! Zeker wanneer je lacht als je het echt meent, dan pikt je brein dat op en krijg je er een happy gevoel voor terug.

 1. Maak nieuwe vrienden

Tijd spenderen met mensen die om je geven, dat bezorgt je een goed gevoel. Dus sta open voor nieuwe ontmoetingen en vriendschappen. Dat is overal mogelijk, in de sportschool, op kantoor, of in het park. Let er wel op: meer vrienden is niet altijd beter. Het zijn juist de hechte en langdurige vriendschappen die ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt.

 1. Vrijwilligerswerk

Er zijn talloze manieren waarop je vrijwilligerswerk kunt doen of gewoon iemand kunt helpen die je kent. Vind een manier die bij je past. Je zult merken dat je daarmee niet alleen die ander helpt, maar ook jezelf! Het verbetert je mentale gezondheid en welzijn. Dat noemen we een win-win situatie.

 1. Tel je zegeningen

Bedenk (of schrijf op) voor je gaat slapen eens waar je allemaal dankbaar voor bent geweest gedurende je dag. Vind je dat lastig? Het mogen ook meer algemene goede dingen zijn die je in jouw leven hebt. Wanneer je jezelf ertoe zet om het leven van de zonnige kant te bekijken, kun je je veel makkelijker focussen op het positieve.

 1. “Een beetje peper in de reet”

Het klinkt een beetje fout, maar de uitdrukking bedoelt het echt goed. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je wandelt en tegelijkertijd je armen mee swingt, het je gedachten positiever maakt. Zelfs wanneer je even niet happu bent, kan deze temperamentvolle manier van wandelen toch doen lijken alsof je helemaal happy de peppy bent.

 1. Zweten!

Het hoeft nog geen 5 minuten te kosten om je al in een betere stemming te krijgen. Beweging heeft ook positief effect op de langere termijn: het is een perfect middeltje om depressieve gevoelens uit de weg te gaan.

 1. Vergeven en vergeten

Koester je wrok? Laat het gaan! Vergiffenis bevrijdt je van negatieve gedachten en biedt ruimte voor innerlijke rust. En juist dat levert je meer gevoelens van geluk op.

 1. Mediteer

Mediteren geeft je een flinke dosis rust, tevredenheid maar ook plezier. Het creëert nieuwe routes in je brein die ervoor zorgen dat het gemakkelijker wordt om plezierige gevoelens te ervaren. Je kunt beginnen met een uurtje per week, of juist 5 minuten per dag. Het is maar net wat voor jou werkt.

 1. Muziek

Turn on the music! Muziek kan een heel krachtig effect op je emoties hebben. Kies je favoriete nummers uit en laat je even helemaal meeslepen. Gewoon even zonder gene dansen en meezingen. Je krijgt er zeker een hele positieve vibe van.

 1. Slaap

Deze tip komt je vast bekend voor maar blijkt voor velen toch lasting. De meeste volwassenen hebben echt 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Vanj voldoende nachtrust worden jij en je lichaam écht blijer.

 1. Betekenis

Het is heel belangrijk om je af te vragen ‘waarom’ je doet wat je doet. Wanneer je dagelijks leven een doel of richting heeft, dan geeft dat je leven betekenis. Geluk zit hem niet alleen maar in tijdelijke, fijne momenten. Het gaat ook om de voldoening die je kunt halen uit het nastreven van je doelen (of dromen!)

 1. Stel realistische doelen

Dromen en doelen zijn mooi, maar houd ze wel realistisch. Je hoeft doelen natuurlijk niet altijd binnen een X-aantal weken te bereiken. Als je er maar naartoe kunt werken. Het helpt vaak om je doelen zo specifiek mogelijk te maken. Dus niet ‘ik ga meer sporten’, maar ‘ik ga op maandag, woensdag en vrijdag 30 minuten wandelen en op zaterdag loop ik een half uur hard’. Je doelen opschrijven werkt vaak nóg beter, als een stimulerende herinnering aan jezelf.

 1. Wees lief voor jezelf

Herken je die kritische stem in jezelf die vaak vertelt wat er allemaal niet goed gaat? Probeer er maar eens op te letten in hoeverre dit vervolgens je stemming bepaalt. Natuurlijk kan het goed zijn om jezelf te willen verbeteren of je voor te nemen om iets een volgende keer anders aan te pakken. Maar toch ben je vaak veel kritischer op jezelf dan nodig. Vraag jezelf dan ook af: is die kritische stem echt terecht? En probeer tegelijkertijd jezelf juist ook van positieve feedback te voorzien wanneer dingen goed zijn! Daar krijg je gegarandeerd een positief gevoel van.

 1. Omring jezelf met positieve mensen

Ze zeggen ook wel eens: gevoelens zijn besmettelijk. Dus omring jezelf met gezonde, optimistische en zelfverzekerde mensen. Je zult zien dat je door deze mensen juist meer energie krijgt in plaats van energie verliest. En dan kun je zelf deze energie natuurlijk ook weer aan andere doorgeven!

 1. Vraag om hulp

Heb je het gevoel dat je (zelfs met deze tips) toch in de knoop blijft zitten? Niks om je voor te schamen. Iedereen heeft zo zijn eigen gedachten, gevoelens en problemen. Soms lukt het gewoon niet om er zelf een oplossing voor te vinden. Twijfel dan niet en vraag om hulp. Er zijn mensen met wie je hier heel goed over kunt praten en die je ook kunnen helpen en leren om er op een andere manier mee om te gaan.

 

Bron: WebMD

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten