In de boekenclub bespreken we elke editie een ander boek met opvallende inzichten over een bepaald thema. Hoewel er vele thema’s te kiezen zijn, bespreken we dit keer bespreken het thema dankbaarheid aan de hand van het boek ‘Niet de race, maar de reis’ van Jolanda Linschooten. Een onderwerp waar we allemaal mee bekend zijn en allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Dankbaar zijn is een belangrijk onderdeel van geluk. Lessen over dankbaarheid kunnen we dan ook goed gebruiken.
Lessen over dankbaarheid
Waarschijnlijk heb je wel eens gelezen over de kracht van dankbaarheid. Dankbaarheid is een staat van zijn waarin je waardeert wat je hebt of wat je gebeurt. Bewezen is dat mensen die dankbaar zijn, ook gelukkiger zijn. Ook is dankbaarheid iets wat je kunt trainen en bestaan er tips over hoe je dit in de praktijk aanpakt. Toch is weten dat dankbaarheid vele positieve effecten op ons welzijn heeft anders dan het daadwerkelijk ervaren. Jolanda Linschooten weet in haar boek haar dankbaarheid tijdens haar grote avontuur verdomd goed over te brengen naar de lezer.
Niet de race, maar de reis
Jolanda gaat op reis: een 2000 km lange reis. Te voet welteverstaan. Ze rent van het onderste puntje van Engeland, Land’s End, naar het meest noordelijke stuk van Schotland. Ze heeft een duidelijk doel voor zichzelf gesteld en haar reis tot in de puntjes uit gewerkt. Dat deze reis een fysieke uitdaging is, is ook duidelijk. Toch ligt de nadruk van het boek niet op de race, maar op de reis. De reis staat namelijk ook symbool voor Jolanda’s innerlijke reis; een innerlijke reis vol herinneringen, angst, wroeging, blijdschap en dankbaarheid. Een reis met als eindbestemming overwinning, van het fysieke als wel het innerlijke.
Dankbaarheid als terugkerend thema
In het boek lees je hoe Jolanda gedreven is om het grote avontuur aan te gaan. Beschrijven waarom ze dit in hemelsnaam wilt en doet, kan ze niet, maar de puzzelstukjes vallen tijdens haar vele dagen rennen op Brits grondgebied. Bepakt met een klein rugzakje met alleen het broodnodige en haar schoenen als vervoersmiddel ervaart ze de ups- en downs van het landschap en haar leven.
Een relatie als veilige thuishaven
Opvallend is de goede relatie die zij met haar man Frank heeft. Hoe ze elkaar vertrouwen en loslaten, hoe hij haar stimuleert haar hart te volgen en deze reis te maken is bewonderenswaardig. Ook al betekent dit dat hij haar weken niet ziet, weinig spreekt en ze alleen in een tentje in de natuur nacht na nacht verblijft: hij weet dat ze dit moet doen. Dit belangeloos loslaten is een teken van een echt sterke band. Door het verhaal heen lees je hoe dankbaar Jolanda is dat zij Frank heeft, als een veilige haven waar ze altijd aan mag meren.
Er is veel om dankbaar voor te zijn
Tijdens regen, tijdens koude nachten, tijdens honger en dorst, tijdens eenzaamheid, nachtmerries, vervelende herinneringen, twijfel en moeheid is er altijd iets om dankbaar voor te zijn. Jolanda ervaart al deze zaken, maar beseft zich bij tijd en wijlen dat er ook heel erg veel is om dankbaar voor te zijn: vrienden die haar opwachten aan haar route met hun camper, een tent waarin ze droog blijft, voeten die haar vele kilometers tillen, een sterke relatie met Frank. Zeker wanneer je zo erg teruggeworpen bent op de basis van het leven: eten, drinken, hygiene, beschutting, energie, besef je pas dat al het extra’s heel waardevol is.
Wie zou dit boek moeten lezen?
Iedereen die overweegt op avontuur te gaan, die zichzelf wil uitdagen en zich daarop wilt voorbereiden, iedereen die houdt van de natuur in Verenigd Koninkrijk of houdt van trailrunning. Iedereen die geïnteresseerd is in Pelgrimstochten of lange wandeltochten. Iedereen die herkenbaarheid zoekt in een innerlijke reis van een ander. Voor ieder die dankbaarheid een mooi thema vindt en ieder die houdt van avontuur of zichzelf wil ontdekken.
Wat vind jij van onze boekentips?
Lees jij graag of hang je liever op de bank met Netflix? Heb je iets aan onze boekentips of heb je suggesties? Laat het ons weten! Laat een reactie achter onder dit artikel.
Tekst: Marieke de Groot voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 november 2018
Een huis waar je tot rust komt? Wij hebben vijf tips voor je!
29 oktober 2016
IS POSITIVITEIT DE SLEUTEL TOT JOUW GELUK?
15 november 2018
Een succesvolle vriendschap? Dit is de geheime formule!
4 september 2018
Viv’s vakantiewas tips
3 juli 2017
Trend alert: Strijken als het nieuwe yoga?
16 september 2019
Keuzestress: tips van experts om knopen door te hakken
10 november 2017
Meld je aan als vrijwilliger en ontvang de mooiste orchidee!
21 september 2017
Weekendje Berlijn? Dit zijn de 5 leukste vegan hotspots
18 oktober 2018
Maak van stress iets positiefs!
7 november 2018
Zo maak je op de ‘juiste’ manier ruzie
9 september 2017
Heb jij een fixed mindset of een groeimindset? Eh,… een wat?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
24 februari 2018
Zes natuurlijke manieren om te kalmeren
21 augustus 2017
Top 10 favoriete webshops van de redactie
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
8 februari 2018
Lachen is gezond: zo lach je meer in het dagelijks leven
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
6 september 2018
Viv’s product van de week: liefde in een spray
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
28 september 2016
DETOXEN MET KRYSTL TIJDENS HET ZENZO YOGA WEEKEND
21 september 2016
Marieke Griffioen –
Heb een vraag gesteld zowel via personal Message insta als via een reactie op een verhaal waar je vraagt of er vragen zijn. Nog steeds geen antwoord ontvangen.