Bij Vivonline zijn we allemaal om. Niks dan lof over dé alleskunner onder de oliën: kokosolie! Deze bijzondere en supergezonde olie kun je gebruiken voor een scala aan doeleinden en heeft fantastische voordelen die we hierbij voor je op een rijtje hebben gezet.

Kokosolie heeft in Nederland, koud kikkerland, de vorm van kokosvet. Ga in de winkel dus niet op zoek naar een fles met olie, maar naar een pot/bak met vet. Eenmaal in een warme pan smelt de olie snel en als je het in vloeibare vorm nodig hebt, in plaats van boter voor in bijvoorbeeld een taart, kun je het kokosvet even laten smelten in de oven of een pannetje.

Als voeding
Kokosolie is een 100 procent plantaardig (en dus geschikt voor vegan/raw foodies), verzadigd vet met talloze voordelen voor je lijf.

 • draagt het bij aan een goede schildklierwerking
 • helpt het je bij het afvallen daar het een boost geeft aan je metabolisme (je vetverbranding kan wel 25% hoger worden door kokosolie)
 • werkt antibacterieel
 • werkzaam tegen candida en andere schimmels
 • beschermt tegen virussen,
 • is goed voor je spijsvertering en een soepele stoelgang/darmwerking
 • zorgt voor een verzadigd gevoel
 • houdt je bloedsuikerspiegel stabiel (gunstig  voor diabetici)
 • boost je immuunsysteem
 • houdt je cholesterolniveau gezond (in tegenstelling tot dierlijk verzadigd vet)
 • wordt door je lijf sneller gebruikt als energie dan opgeslagen als vet

Smeer het lekker op je brood in plaats van boter, doe het in olievorm door je salade of smoothie of bak er een ‘’gezonde’’ taart mee.

Als bak-, braad- of wokolie
Het grote voordeel van kokosolie, boven bijvoorbeeld olijfolie, is dat het pas bij een extreem hoge temperatuur oxideert (giftige stoffen oplevert). Het is dus een hele veilige en gezonde olie om mee te koken. Bij oxidatie gaan veel positieve eigenschappen van een olie verloren en dit gebeurt bij kokosolie dus niet of nauwelijks.

Er bestaat normale en geurloze kokosolie. De normale heeft een lichte kokosgeur, maar bij verhitting proef je dit nauwelijks meer. De geurloze kokosolie ruikt en smaakt, hoe verrassend, neutraal.

Als huidverzorging
Kokosolie of -vet doet wonderen voor een droge huid en gesprongen lippen. Ook wordt het in tropische landen gebruikt tegen rimpels, psoriasis en eczeem. Zin in een natuurlijke kokosdeodorant? Lees hier hoe je ‘m zelf maakt!

Tegen insecten
Zeg maar dag tegen insectenbeten en hallo tegen kokosolie. Mix het met lavendel-, eucalyptus- en pepermuntolie en je huidje zal geen bultje vertonen deze zomer!

Voor je haar
Kokosolie is ideaal als haarmasker of voor wat glans na het föhnen. Ook schijnt het hoofdluis te killen en te helpen tegen roos vanwege de werking tegen schimmels.

Voor je tanden
Kokosolie heeft een antibacteriële werking en gaat daarom tandverval tegen. Veel natuurlijke tandpasta’s bevatten kokosolie en niet voor niks is oil pulling momenteel zo razend populair (hier lees je alle voordelen voor een superschone mond en tong en hagelwitte tanden).

Voor het ultieme zomergevoel
Met kokosolie zal je eten heerlijk smaken en jij heerlijk ruiken. Lang leve de tropische sferen het hele jaar door! Kokosolie (of beter gezegd –vet) is te koop in de bio- en natuurwinkels en supermarkten verkopen het  ook (in het schap van de oliën).

Be cocolicious!

Tekst: Evelien Blom

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten