Vriendschap bestaat in vele vormen en maten. Vaak zijn vriendschappen verbonden met bepaalde periodes uit ons leven. Een tijd lang kruist jullie pad en zitten jullie in dezelfde fase, maar uiteindelijk groeien jullie uit elkaar. Toch zijn er altijd vriendschappen die blijven en succesvol lijken, losstaand van omstandigheden, levensfases, tijd en afstand. Deze vriendschappen zijn niet makkelijk te vinden en ontzettend waardevol. Wat is het geheim achter deze succesvolle vriendschappen? Wat moet je absoluut niet en wat wél doen om zo’n sterke en lange termijn band te ontwikkelen en te behouden? Je leest het in dit artikel.

Je onthoudt de belangrijke elementen in elkaars leven, bent blij en verdrietig voor elkaar, wenst elkaar het beste, hebt lachbuien tot je beiden in tranen bent en hebt samen huilbuien tot je weer een kleine glimlach op je gezicht hebt. Succesvolle vriendschappen bevatten al deze elementen. Om hier te komen is het het belangrijkste om ervoor te kiezen een lange termijn relatie met deze vriend(in) aan te gaan. Op die manier kies je voor een duurzame omgang met elkaar: de ene keer geef je meer, de andere keer neem je meer, je lost issues tijdig op en durft in elkaar te investeren in tijd, aandacht en soms zelfs geld. Soms zet je je eigen belangrijke zaken en je ego aan de kant voor de ander, omdat dit het grotere doel voedt: de betrokkenheid en verbondenheid van een succesvolle lange termijn vriendschap.

Wat saboteert een succesvolle lange termijn vriendschap?

Hoe graag we ook vrienden voor het leven willen hebben, toch zijn wij vaak zelf degenen die deze band saboteren. Dat komt omdat we andere zaken prioriteren boven onze vriend(in) en dat is funest voor een relatie. Natuurlijk hebben we ook andere zaken te doen en moeten wij eerst voor onszelf zorgen voor we dat voor een ander kunnen doen. In een goede vriendschap respecteer je dit dan ook van elkaar. Claimen werkt dan ook averechts: het zorgt voor afkeer in plaats van verbonden- en betrokkenheid.

Toch is er een heel groot verschil tussen altijd andere zaken belangrijker vinden of jezelf alleen maar wegcijferen voor een relatie. In dit grijze gebied gaat het om prioriteren. Hoe belangrijk is deze vriend(in) voor jou? Als voor jou een succesvolle lange termijn vriendschap met deze persoon belangrijk is, betekent dit dat je hier dus tijd en aandacht in moet steken boven. Dit betekent dat eventuele andere zaken waar je interesse in hebt soms moeten wijken of dat je hier in ieder geval een goede balans in moet vinden.

De don’ts

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt dat je de vriendschap erg belangrijk vindt en hierin wilt investeren, is het belangrijk je gedrag zodanig aan te passen dat dit past bij een lange termijn relatie. Dit houdt onder andere het volgende in. Je zet je ego en angsten voor een groot deel aan de kant. Je bent niet berekenend naar de ander toe en niet bang meer te geven dan te nemen. Je vindt de ander in jouw leven niet vanzelfsprekend. De ander is waardevol en jouw ‘investering’ waard omdat je hem of haar belangrijk vindt. Je ziet de ander niet als concurrent waarbij je achter dezelfde dingen aangaat. Je wordt niet jaloers op het succes van de ander. Je spamt of claimt de ander niet en belangrijker: je oordeelt of liegt nooit. Je verzint geen smoesjes en belooft niks zonder dat waar te maken of erop terug te komen. Je roddelt niet, je blijft op afstand van exen of crushes van je vriend(in). Je bent niet bang je kwetsbare kant te laten zien en loopt niet weg van die van de ander. Je laat de ander niet in de steek in moeilijke tijden, valt de ander niet constant in de rede en geeft niet de hele tijd ongevraagde adviezen.

Al deze handelingen zijn erg gedreven door ons ego en dat zorgt ervoor dat we niet daadwerkelijk verbonden of betrokken zijn bij de ander. Je voedt met deze handelingen niet je grotere doel: een succesvolle vriendschap.

Hoe voed je een succesvolle vriendschap?

Ego gedreven handelen en niet investeren in een relatie zijn heel dikke don’ts in een vriendschap op de lange termijn. Hoe voed je verbondenheid en betrokkenheid in een succesvolle vriendschap?

  • Maak tijd en aandacht vrij voor je vriend(in), ook wanneer het je niet uitkomt. Wanneer je deze week niet kunt, maak dan een afspraak voor de week erna. Doe moeite om elkaar te kunnen zien of spreken.
  • Wees er voor elkaar in goede en slechte tijden. Prioriteer anders wanneer de ander je nodig heeft. Soms moet je een keer sporten missen, omdat de ander liefdesverdriet heeft. Maak bewust keuzes wat belangrijker is op dat moment.
  • Luister en oordeel niet. Luister niet alleen, maar hoor ook echt wat de ander zegt. Weersta je neiging tot happen en over je eigen ervaringen vertellen. Het gaat nu om je vriend(in) en als je je eigen verhaal in je hoofd afspeelt, ben je niet meer écht in het hier en nu om te horen wat de ander zegt.
  • Wees eerlijk en oprecht, ook wanneer dit niet leuk is. Pas wel je vriendelijkheid en timing aan op dat wat je vriend of vriendin nodig heeft. Soms is confronteren ontzettend moeilijk, maar het is ook een blijk van vertrouwen. Je weet dat de relatie het kan hebben en de relatie is de moeite waard om even een ongemakkelijk moment te veroorzaken.
  • Respecteer elkaars keuzes en rariteiten. Houd hier ook rekening mee. We hebben allemaal wat en rekening houden met elkaar, laat zien dat je elkaar goed kent en elkaar waardevol vindt.
  • Los issues tijdig op en laat deze niet doorsluimeren tot het grote of terugkerende problemen worden. Hiermee laat je zien dat de ander de moeite waard is om een vervelend gesprek mee te hebben ten goede van de relatie. Een moeilijke periode hoort er nu eenmaal bij.
  • Wees betrouwbaar zodat de ander op je kan rekenen. Kom beloften na of kom erop terug. Wees op tijd of laat weten dat je later bent. Ben er in goede en slechte tijden. Bel altijd terug. Laat zien dat je er voor de ander bent en dat je niet van plan bent ergens heen te gaan (figuurlijk dan).
  • Spreek je waardering en dankbaarheid uit. Geef complimenten, verras de ander, geef een knuffel en vertel concreet in waar je zo blij van wordt in de ander.
  • Geef toe wanneer je iets niet goed hebt gedaan, verkeerd hebt ingeschat of de ander gelijk had. Laat je ego je niet in de weg staan om de ander gelijk te geven.
  • Vraag hulp. Hoewel het soms heel moeilijk is om hulp te vragen aan een ander, is het een blijk van vertrouwen aan de ander om je kwetsbaar op te durven stellen. Daarbij is de ander over het algemeen erg blij iets voor je te kunnen betekenen, wat ten goede komt van je relatie.
  • Durf je grenzen aan te geven en accepteer die van de ander. Heb je veel aan je hoofd of ben je even erg druk met de kinderen of je werk? Geef het aan de ander aan. Op deze manier laat je merken dat jullie vriendschap nog steeds goed zit, maar dat je tijdelijk even veel op je bord hebt. Met heldere en oprechte communicatie ontstaan er geen misverstanden en kun je misschien zelfs iets voor elkaar betekenen in deze situatie.
  • Lach en huil samen. Deel belangrijke momenten met elkaar, zowel goede als slechte. Hoe belangrijker iemand voor je is, hoe rijker de ervaringen zijn die je met hem of haar deelt. Geef de ander toegang tot de vele verschillende aspecten van je leven voor meer intimiteit.

De geheime formule

De geheime formule voor een succesvolle vriendschap is dus eigenlijk heel simpel. Om verbondenheid en betrokkenheid te voelen en ontwikkelen op de lange termijn, wees je je heel bewust van wat je vriendschap voor je betekent, stel je prioriteiten en handel je hier vervolgens naar. Het helpt wanneer je dit heel bewust doet en de handvatten in dit artikel helpen jou daar weer mee op weg. Heb jij zelf nog goede tips? Reageer op dit artikel en deel jouw geheime formule!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten