Het zonnetje schijnt en je wilt naar buiten. Maar je voelt je zo moe. Dit is de typische ‘voorjaarsmoeheid’. Wij hebben het voor je uitgezocht en in dit artikel lees je tips over hoe je de voorjaarsmoeheid tegen kunt gaan.

1.    Accepteer de situatie

Door de temperatuursverandering en de verandering in bioritme gaat je lichaam in de lente door allerlei fysieke veranderingen. De energie die je lijf daarvoor nodig heeft, is even niet beschikbaar voor alles wat jij wilt doen in de lente en dat zorgt voor voorjaarsmoeheid.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar de situatie accepteren en het gewoon wat rustiger aan doen is het beste dat je kunt doen om voorjaarsmoeheid tegen te gaan. Zo geef je je lijf even alle ruimte voor het doormaken van de noodzakelijke veranderingen, waardoor je sneller van je voorjaarsmoeheid af bent.

2.    Relax

Ontspannen helpt ook om voorjaarsmoeheid tegen te gaan. Neem voldoende pauzes op een dag en zet je mobiel dan uit, zodat je echt rust hebt. Of ga in bad, doe yoga of mediteer. Alles wat maar helpt om te ontspannen gaat voorjaarsmoeheid tegen.

3.    Slaap

Het lijkt misschien een open deur, maar hoe vaak kom jij aan zeven tot acht uur slaap per nacht? Dus ga eens een week op tijd naar bed en kijk wat dit doet met je energiepeil. Ook je humeur knapt er waarschijnlijk van op. Hier lees je alles over de do’s en don’ts van goed slapen.

https://staging.vivonline.nl/afvallen-10-gouden-afvalregels/

4.    Eet gezond

Na de winter kan je lichaam een tekort hebben aan belangrijke vitamines en mineralen. Door wat extra te letten op gezond te eten, hef je dat tekort op en voel je je weer fit en energiek.

Eet vooral veel verse groenten en fruit, want die zitten vol vitamines en mineralen. Bovendien zijn ze een gezonde bron van energie doordat ze langzame koolhydraten bevatten. In dit artikel lees je wat langzame koolhydraten doen voor je gewicht.

Gezonde eiwitten ‒ zoals in eieren, vers vlees en verse vis ‒ helpen om nieuwe lichaamscellen aan te maken en gezonde vetten voorzien je lichaam van energie. In noten en zaden kun je veel gezonde vetten vinden, net als in vette vis, kokosolie en avocado.

Ook water drinken helpt om meer energie te krijgen. Begin de dag dus goed met een glas water. Hier lees je wat nog meer voordelen zijn van iedere ochtend een glas water drinken.

5.    Ga de zon in

Veel mensen hebben in het voorjaar een tekort aan vitamine D. Soms moet je daarom vitamine D slikken om het tekort op te heffen. Toch is de zon op je huid de beste manier om je lichaam te voorzien van voldoende vitamine D. Onder invloed van zonlicht maakt je lijf namelijk zelf deze vitamine aan.

Ga dus naar buiten en geniet van de zon, het liefst tussen 11.00 en 15.00 uur. Als je een lichte huid hebt, is een kwartier tot een half uur onbeschermd in de zon al voldoende voor voldoende vitamine D. Met een donkerder huidkleur heb je langer nodig.

Vitamine D vind je ook in eieren, vette vis en yoghurt. Zet deze voedingsmiddelen dus regelmatig op het menu als je moeheid in het voorjaar wilt tegengaan.

6.    Reset je mindset

Als je je moe voelt, is het gemakkelijk om te vervallen in negatieve gedachten. Het probleem is dat dit je moeheid alleen maar versterkt. Reset je mindset en blijf positief denken. Wees blij met alles waar je wél energie voor hebt en houd jezelf voor dat je je binnenkort weer fit en energiek voelt.

Hoe ga jij voorjaarsmoeheid tegen? Deel het hieronder in de reacties!

Geschreven door Annemiek van Floraa.nl voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten