Nu het eindelijk zomer lijkt te zijn in Nederland is de tijd van korte broeken, zomerjurkjes en bikini’s weer aangebroken. Dat betekent het ontharen van ledematen die al lange tijd geen zonlicht meer hebben gezien.

Ontharen

Maar ontharen brengt vaak rode bultjes, sneetjes, jeuk of andere huidirritaties met zich mee. En dat is nou net niet waar je op zit te wachten als je in je bikini op het strand ligt of in je mooie zomerjurkje door de stad loopt…

Drie manieren

Je kan je lichaam (zelf) op drie verschillende manieren ontharen. Door middel van epileren, waxen en scheren. Epileren en waxen vind ik persoonlijk geen pretje. Met waxen durf ik de waxstrip niet hard te laten worden en snel van mijn huid af te trekken en epileren doet pijn. Echt pijn. Op een gegeven moment voel je de pijn weliswaar niet meer, maar het blijft geen pretje.

Scheren

Voordeel is wel dat bij deze methoden ingegroeide haartjes en rode bultjes verleden tijd zijn. Maar no way dat ik op deze manier mijn bikinilijn onder handen neem. Dan blijft – voor mij –   het scheren over.

Tips

Met deze 5 tips wordt scheren een stuk makkelijker en verklein je de kans op huidirritaties.

  • Neem de tijd en een warm bad.

Het ontharen, of scheren, van je lichaam is een klusje dat tijd en precisie vraagt. Wanneer je gehaast scheert maak je sneller wondjes. Neem dus de tijd voor een warm bad of een warme douche. De warmte zorgt ervoor dat je poriën open gaan staan en de haartjes weker worden. Hierdoor gaat het scheren een stuk makkelijker en heb je een gladder eindresultaat.

  • Scheer schoon, scherp en met schuim

Verwissel je scheermesjes regelmatig. Hoe schoner en scherper je mesje, hoe kleiner de kans op irritaties. Door schuim (of olie) te gebruiken, glijdt het scheermesje een stuk makkelijker over je huid. Dit vermindert de kans op sneetjes en verzorgt je huid al tijdens het scheren. Pas bij je bikinilijn wel op met schuim en kies bij voorkeur voor een PH-neutraal schuim. Mocht het schuim dan in contact komen met je vagina, dan is de kans op irritaties een stuk kleiner.

  • Gebruik een verhoging

Door gebruik te maken van de badrand of een krukje maak je het scheren een stuk makkelijker. Door je voet op een verhoging te zetten kan je zowel beter bij alle plekken (enkels, knieholten) op je benen als bij je bikinilijn.

  • Spoel je mesje geregeld uit

Spoel tijdens het scheren je mesje geregeld uit met lauwwarm water. Hierdoor verdwijnen de haartjes die tussen de mesjes zijn blijven zitten en blijft je mesje scherp.

  • Smeer je geschoren huid in met kokosolie

Door je huid na het scheren te koelen met koud water, kalmeer je de pas geschoren huid.  Als je de huid vervolgens ook nog insmeert met kokosolie wordt deze ook nog eens extra verzorgd. Dit verkleint, wederom, de kans op huidirritaties.

 

Tekst: Myrthe van Til

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten