Vandaag de dag zijn we veel bezig met onszelf. We willen allemaal de leukste, beste, gezondste en fijnste versie van (again) onszelf zijn. Hierdoor vergeten we soms onze partner. En hij (of zij) is echt niet minder van belang in dit leven. Deze 10 tips gaan je helpen je relatie nog beter te maken.

1. Doe de dingen die jullie in het eerste jaar van de relatie deden

Des te langer we samenzijn des te minder we vaak ondernemen. Vroeger gingen we naar de bios of picknicken terwijl we tegenwoordig in joggingpak op de bank ploffen. We doen minder ons best, verliezen ons geduld en zijn minder bezig met de relatie. Denk aan wat jullie in het eerste jaar van jullie samenzijn deden, pak dit weer op, je zult zien dat dit heel leuk is.

2. Vraag om wat je wil

Je partner heeft nu eenmaal niet altijd door wat je wil, ook al kent hij je nog zo goed. Je mag er niet vanuit gaan ‘dat hij het wel weet’, nee, je kunt hem beter vertellen wat je wil. Aannames leveren zelden iets goeds op, en dat zal ook vast het geval zijn in jullie relatie. Wat je vraag ook is, stel hem.

3. Vraag niet naar zijn dag

We zijn geneigd te vragen ‘hoe was je dag?’ en het antwoord daarop is vaak ‘prima, die van jou?’. Einde gesprek. Stel liever een vraag zoals ‘is er nog iets leuks gebeurd vandaag op werk?’ of ‘hoe ging het gesprek met je baas?’. De antwoorden die hieruit volgen zijn vaak veel boeiender.

4. ‘Check in’ bij elkaar

Vraag elkaar naar elkaars schema en plan een avond samen in. Misschien zijn jullie daar al een tijdje niet aan toegekomen en willen jullie de oorzaak hiervan bespreken. Gesprekken over zijn welzijn, zorgen, verlangens, enthousiasme en dergelijke zijn fijne gespreksonderwerpen. Die van jou zullen ook aan bod komen.

5. Houd het sexy

Misschien vindt jouw partner het niet bepaald sexy dat jij altijd met de deur open plast, dit kan, maak het bespreekbaar en pak dit soort kleine dingetjes aan. Dit is een klein voorbeeld. Het kan ook daadwerkelijk over jullie seksleven gaan wat wel een oppepper kan gebruiken, ook hier geldt: maak het bespreekbaar (en leef je uit).

LEES OOK: 20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven.

6. Wees creatief met de tijd die je samen hebt

De bios en uit eten zijn leuk, maar je kunt ook iets doen wat jullie normaal gesproken nooit doen. Kijk bijvoorbeeld even op het internet en haal er een gek idee uit. Misschien zie je ergens wel een mooie bungeejump actie voorbij komen, en is dit eigenlijk wel een heel spannend leuk idee voor jullie.

7. Neem een break

Onze dagelijkse verplichtingen of taken kunnen ons soms gek maken of uitputten. Probeer zo nu en dan als dit kan een pauze in te lassen. Ga als het kan samen een weekendje weg, of boek die droomreis van jullie leven. Het leven is te kort om dit soort mooie momenten aan je voorbij te laten schieten.

8. Neem een pauze in jullie ruzie

Soms is het beter om even uit de discussie te stappen en hier 10 minuten later op terug te komen. Soms is 10 minuten niet voldoende en heb je langer de tijd nodig. Door een pauze in te lassen kunnen jullie wellicht ook de druk van de discussie eraf halen. Dit betekent niet dat jullie je gedachten en gevoelens laten voor wat deze zijn.

9. Zoek naar begrip

En dus niet naar een overeenkomst. Soms wil men van een discussie of een probleem af en dat wordt er een tussenweg gezocht. Probeer elkaar echt te begrijpen in plaats van iets voor het gemak af te handelen. Hier hebben jullie uiteindelijk meer aan, en het maakt de relatie er ook leuker op.

10. Zorg dat je excuses ergens over gaat

Aan een slap excuus heeft niemand wat. Zeg geen ‘sorry’ omdat dat gepast is, zeg ‘sorry’ omdat het geplaatst is. Geen een mens is foutloos, fouten maken mag en je excuses aanbieden is alleen maar fijn in dit geval. Een relatie kan ingewikkeld zijn, maar het is het absoluut waard om eraan te werken, en er iets moois van te maken.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten