Misschien wel de gezelligste tijd van het jaar, maar ook het seizoen dat we aan het snotteren zijn en het liefst de hele dag in bed blijven liggen. In de winter is onze weerstand vaak iets lager en zijn we kwetsbaarder voor een virus. Verkoudheid, een griepje of een winterdip: hoe kom je fit de winter door?

Goed en gezond eten

Naast alle feestdagen, lekkere etentjes en volop genieten is het ook belangrijk om je bewust te zijn van wat je eet. Voor iedereen is het belangrijk om in de winter net even wat gezonder te eten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk vooral aan de vitaminen en mineralen. Voldoende groente en fruit eten is heel belangrijk. Dit kan ook in een winterse vorm: een lekkere warme soep, stamppot of groene smoothie.

Mediteren

Stress verlaagt de weerstand tegen infecties, waardoor je dus meer vatbaar bent voor een verkoudheid of griepje. Het is belangrijk om elke dag even te mediteren of te ontspannen. Even mediteren, een warm bad nemen of een ander ontspan momentje voor jezelf. Een gezonde geest is een gezond lichaam.

Wandelen

Ga naar buiten! Een dikke sjaal, jas, muts en handschoenen aan en gaan. Een half uurtje wandelen geeft je imuunsysteem een boost. Daarnaast heb je weer je beweging binnen en krijg je een beetje vitamine D binnen. Ook kun je weer even je hoofd leeg maken en genieten van de natuur.

Kleed je warm aan

Niets is vervelender dan het koud te hebben. Kleed je lekker warm aan om de kou door te komen. Bedek vooral je hals en voeten. Een tip om je handen warm te maken is een lekkere crème om te smeren. Door de wrijving worden je handen lekker warm.

Thee drinken

Wellicht drink je thee om lekker warm te blijven, maar thee drinken in de winter heeft ook nog andere voordelen. In thee zit een beetje cafeïne wat zorgt voor een kleine energieboost. Je kunt wat citroen of kruiden toevoegen in je thee die niet alleen zorgen voor een lekkere smaak, maar je ook minder ziek maken. Dit doen ze door hun vitaminen, mineralen, antioxidanten en polyfenolen. Ook is het drinken van groene thee goed voor de huid en houdt je lekker warm. Kies wel voor groene, witte, zwarte of kruidenthee.

Genoeg drinken

Het is altijd belangrijk om voldoende te drinken, maar in de winter is dit vaak iets minder makkelijk dan in de zomer. We willen warme dranken drinken, maar let ook op het drinken van water. Maak je water lekkerder met wat fruit of kruiden en drink thee. Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt, ook in de winter.

Winterdip

De tips om een winterdip te voorkomen: gezond eten, lekker bewegen, goed slapen, goed voor je huid en haar zorgen en leuke dingen plannen. Het is belangrijk om op meerdere vlakken goed voor jezelf te zorgen. Doe leuke dingen met de mensen om je heen en zorg goed voor je eigen lichaam en geest. Je kunt natuurlijk ook lekker de zon opzoeken. En onthoud: na de winter wordt het weer alleen maar beter.

 

Tekst: Tisha den Otter voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten