Vitamine C: dé oplossing tegen rimpels, acne en pigmentvlekken!

Herinner je je nog dat je moeder hard riep dat je veel sinaasappels moest eten? Zelfs toen we drie turven hoog waren, werd de legendarische rol van Vitamine C voor je gezondheid er al ingepeperd. En terecht. Want het is en blijft een van de belangrijkste anti-oxidanten die je lijf nodig heeft. Maar los van het smikkelen van een bord spruitjes met aardappelen – twee grote bronnen van vitamine C! – kan je huid ook wel een oppeppertje Vitamine C gebruiken.

Als anti-aging boost

Nee. Het is niet nodig om een plakkerige sinaasappel over je snoetje te wrijven. Maar toch is het een wijs besluit om met specifiek ontwikkelde huidverzorgingsproducten te werken die een maximale concentratie aan Vitamine C bevatten. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is namelijk een van de belangrijkste bronnen die zorgen voor de aanmaak van collageen. Collageen is het bindweefsel dat onze huid stevig en zacht houdt. Conclusie nummer een? Vitamine C draagt aanzienlijk bij aan jouw strijd tegen het ouder worden.

Bye bye pimples…

Heb jij geen last van een huid die de tekenen des tijds vertoont? De wat vettigere huid, om een voorbeeld te noemen, heeft inderdaad minder zorgen om uitdroging en fijne lijntjes. Deze huid wordt echter sneller geteisterd door acne. Vitamine C werkt in deze gevallen ook zeer bevorderlijk om nare puistjes en mee-eters tegen te gaan. Klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat de huid van proefpersonen zichtbaar egaler en steviger oogde na het gebruik van Vitamine C crème, zo leert skincare goeroe Dr. Jetske Ultee ons in haar blog. Conclusie twee is dus simpel: zwaai die puistjes maar de laan uit.

Vitamine C: het reddingsmiddel tegen hyperpigmentatie

De onderzoeken liegen er niet om. Toch wilden we de voordelen van Vitamine C crème ook zelf ondervinden. Onze bloedeigen Vivian testte daarom de Vitamine C crème van Medik8. Net als veel andere vrouwen merkte zij op dat ze door de zon gevoeliger werd voor pigmentvlekken. “Mijn schoonheidsspecialiste Samia wees me er onlangs op. Ze legde uit dat die pigmentvlekjes alleen maar erger worden als de zon doorbreekt. Daarom raadde ze me aan om structureel onder mijn nachtcrème te smeren met Vitamine C. Ik ben er amper twee weken fanatiek mee aan de slag, maar één grote pigmentvlek op mijn voorhoofd wordt al iets lichter. Joehoeeeee! En dat al na 2 weken!” Geen heftige peelings dus voor Viv. Conclusie drie? Vitamine C is ook nog eens een topmiddel om pigmentvlekken tegen te gaan en je huid te laten herstellen van de invloeden van de zon.

Concentratie

Vanzelfsprekend zijn er meerdere Vitamine C crèmes te verkrijgen. Belangrijk is dat je op de verpakking goed kijkt naar de concentratie. Over de hoogte van de concentratie wordt in diverse bronnen geen definitief uitsluitsel gegeven. Zo luidt het ene advies 0,3-10% en roept een ander dat er minimaal 4% Vitamine C aanwezig moet zijn. Hoe weet je dat dan? De stelregel voor alle ingrediënten in huidverzorging geldt: hoe eerder een ingrediënt in de ingrediëntenlijst wordt genoemd, hoe hoger het percentage.

Verpakking: waar let je op?

Los van concentratie is het essentieel om te kiezen voor een verpakking die oxidatie vrijwel onmogelijk maakt. Licht, vocht en zuurstof kunnen oxidatie veroorzaken die vervolgens weer zorgen voor vrije radicalen in ons lichaam. Het gevolg is dat de hele werking van dit anti-oxidant teniet wordt gedaan en zelfs wordt omgekeerd. Zorg dus voor een smalle tube of een crème met een pompje. Tsja, en natuurlijk is het hartstikke goed om die sinaasappels te blijven snoepen. De rest van je lijf heeft er alleen maar baat bij. Maak je alleen geen illusies; het eten of drinken van al die lekkernijen heeft geen bewezen effect op je huid. Die crèmes, daar ontkom je niet aan. Lekker smeren dus!

Tekst: Michelle Coops

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten