De broeierige warmte van de zwoele zomerzon laat menig hart een stukje sneller slaan. Wat zijn al die mannen of vrouwen toch leuk… Zelfs in onze taal verwijzen we naar de zomerse invloeden op onze welwilligheid ten opzichte van de liefde. 

Heb jij ook meer zin in seks nu de zon schijnt?

Immers, leren we niet als kind over de bloemetjes en de bijtjes? En zijn het niet de zomerse vlinders die in onze buik krioelen? Duidelijk. Het zit in onze natuur om bij zon en warmte automatisch een lichamelijke reactie te krijgen. Alsof onze hormonen ‘en masse’ op hol slaan.

Naakt zijn

Helemaal niet gek ook. Want hoe meer zon, hoe minder kleding. En laten we eerlijk zijn; die gespierde armen laten ons vrouwelijke hart niet onberoerd. Dan heb ik het nog niet eens over de mate waarin mannen visueel ingesteld zijn. Met al die korte rokjes en strapless tops is het volkomen begrijpelijk dat ze niet alleen maar naar onze ogen kijken. Zowel mannen als vrouwen ervaren op hun eigen manier een veelal prettige verandering in de hormoonhuishouding.

Welke hormonen spelen een rol?

Je kent die mannen wel; die échte mannen met een sterke kaaklijn en goed ontwikkelde borstkas. Één brok testosteron, denken wij dames dan. Hét mannelijke hormoon dat in verband wordt gebracht met seks en de reden dat mannen hun ogen niet van ons kunnen afhouden. Maar het hormoon der hormonen als het vrouwelijk seksuele verlangens betreft, is dehydro-epiandrosteron, afgekort als DHEA. DHEA komt bij beide sekses voor, maar speelt een grotere rol in de zin in seks bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen worden daarnaast flink beïnvloed door oestrogeen, wat verklaart dat vrouwen gedurende de maand een wisselende zin in seks hebben.

Wil je meer leren over hoe je hormonen werken? Lees dan ‘Herstel je hormonen in 10 stappen’.

De zon en hormonen

Maar waarom krijgen we dan ineens zoveel zin in seks als de zon schijnt? De zon maakt ten eerste endorfines – gelukshormonen – in onze hersenen aan. Dat euforische zomergevoel is dus een zeer aangenaam fysiologisch proces in je lijf. Je bent vrolijker, voelt je minder depressief en kunt daardoor beter ontspannen. We zijn immers veel meer buiten als het lekker warm is. Een terrasje hier, een picknick of barbecue daar… heerlijk relaxen, toch? Niet zo raar dus dat je zin in seks hierdoor stijgt.

Strik die vent in de zomer!

Psychologe Elaine Hatfield van de Universiteit van Hawaï raakte gefascineerd door de invloed van de zon op onze zin in seks en besloot om hier een onderzoek naar te doen. Ze ontdekte dat mannen in de zomer sneller verliefd worden en door de zon maar liefst 30 procent méér testosteron kunnen aanmaken. En alsof dat nog niet genoeg is, blijkt uit onderzoek van De Australische arts Anne Clark dat de aanmaak van vitamine D – die voornamelijk door de zon wordt gestimuleerd – voor een aanzienlijke verbetering in vruchtbaarheid en de kwaliteit van sperma zorgt.

Als jij je dus gedurende de wintermaanden afvroeg waar al die knappe mannen of vrouwen gebleven zijn, bedenk dan dus dat deze lekkere lijven je in deze zomermaanden gewoon meer opvallen. Je eigen lijf én de zon zorgen daar wel voor. Heerlijk gevoel toch, die vlinders in je buik. Wie heeft jouw hart al sneller laten kloppen? Veel plezier deze zomer…

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten