Burn-out

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat juist jonge werknemers lijden aan een burn-out. Kwam een burn-out voorheen hoofdzakelijk voor in de leeftijdscategorie 40-55. Nu zijn burn-out klachten de hoofdoorzaak van ziekteverzuim voor de jongste groep werknemers tot 25 jaar. Niet alleen verschuift de leeftijd meer naar een jongere categorie, het aantal jongeren dat eraan lijdt is alarmerend hoog en groeit elk jaar. Belangrijk dus om aan de slag te gaan met die stress, maak het iets positiefs!

Mindset: hoe maak jij van stress iets positiefs?

Jaloersmakend mooi kunnen ze zijn, die Françaises. Zo slank als ze altijd blijven (zo doen ze dat dus), hoe prachtig als hun huid is door die mooie producten en hoe heerlijk ze altijd stralen tijdens het genieten van de verrukkelijkste maaltijden.  Maar ondanks de kaasjes, het brood, de chocolade en champagne staan Fransen bekend om hun hoge stressgehalte. En altijd maar stress? Daar hoeven we niet jaloers op te zijn. Heb jij die neiging ook een beetje? Dit is wat je kunt doen om wat minder gevoelig te worden voor stress.

Hoe ervaar jij stress?

Wanneer jij een presentatie moet houden voor een grote groep, of wanneer je door de simpele dagelijkse dingen – deadlines, de kids – het overzicht kwijtraakt kun je stress ervaren. Vaak gaat dit gepaard met bepaalde (fysieke) verschijnselen. Zweterige handen, maar ook onrustig gedrag en bijvoorbeeld negatieve emoties. Het mooie is echter dat jij zelf een bepaalde betekenis geeft aan deze emoties of aan de situatie. En hoe negatiever jouw associatie met een stresssituatie, hoe zwaarder jij dit ervaart.

Positief fenomeen

It’s all in the mind. Dat bleek dan ook uit een onderzoek van Alia Crum en collega’s waarbij zij het effect van je mindset op stresservaring onder de loep namen. Wat bleek? Mensen die stress zien als iets positiefs, presteren beter op hun werk en ervaren minder psychologische druk. Crum ontdekte in een ander onderzoek bovendien dan mensen die een positieve mindset ten opzichte van stress hebben, om meer feedback vragen. Zij gebruiken stress dus als middel om tot oplossingen te komen.

Neem de controle terug!

Zeer nuttige onderzoeksresultaten die jij en ik dus in ons voordeel kunnen gebruiken om een positievere betekenis aan stress te geven. Het zal niet alleen zorgen voor betere werkprestaties, maar ook voor het simpele feit dat je lichaam dan minder cortisol (stresshormoon) aanmaakt, zo bleek uit onderzoek. Lichaam en geest staan immers altijd in verbinding met elkaar. Jouw houding ten opzichte van stress, de betekenis die jij geeft aan gepaalde situaties, heeft effect op wat er in je lijf gebeurt. Jij hebt dus zelf de controle. Grijp ‘m!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten