Burn-out
Het is voor het eerst in de geschiedenis dat juist jonge werknemers lijden aan een burn-out. Kwam een burn-out voorheen hoofdzakelijk voor in de leeftijdscategorie 40-55. Nu zijn burn-out klachten de hoofdoorzaak van ziekteverzuim voor de jongste groep werknemers tot 25 jaar. Niet alleen verschuift de leeftijd meer naar een jongere categorie, het aantal jongeren dat eraan lijdt is alarmerend hoog en groeit elk jaar. Belangrijk dus om aan de slag te gaan met die stress, maak het iets positiefs!
Mindset: hoe maak jij van stress iets positiefs?
Jaloersmakend mooi kunnen ze zijn, die Françaises. Zo slank als ze altijd blijven (zo doen ze dat dus), hoe prachtig als hun huid is door die mooie producten en hoe heerlijk ze altijd stralen tijdens het genieten van de verrukkelijkste maaltijden. Maar ondanks de kaasjes, het brood, de chocolade en champagne staan Fransen bekend om hun hoge stressgehalte. En altijd maar stress? Daar hoeven we niet jaloers op te zijn. Heb jij die neiging ook een beetje? Dit is wat je kunt doen om wat minder gevoelig te worden voor stress.
Hoe ervaar jij stress?
Wanneer jij een presentatie moet houden voor een grote groep, of wanneer je door de simpele dagelijkse dingen – deadlines, de kids – het overzicht kwijtraakt kun je stress ervaren. Vaak gaat dit gepaard met bepaalde (fysieke) verschijnselen. Zweterige handen, maar ook onrustig gedrag en bijvoorbeeld negatieve emoties. Het mooie is echter dat jij zelf een bepaalde betekenis geeft aan deze emoties of aan de situatie. En hoe negatiever jouw associatie met een stresssituatie, hoe zwaarder jij dit ervaart.
Positief fenomeen
It’s all in the mind. Dat bleek dan ook uit een onderzoek van Alia Crum en collega’s waarbij zij het effect van je mindset op stresservaring onder de loep namen. Wat bleek? Mensen die stress zien als iets positiefs, presteren beter op hun werk en ervaren minder psychologische druk. Crum ontdekte in een ander onderzoek bovendien dan mensen die een positieve mindset ten opzichte van stress hebben, om meer feedback vragen. Zij gebruiken stress dus als middel om tot oplossingen te komen.
Neem de controle terug!
Zeer nuttige onderzoeksresultaten die jij en ik dus in ons voordeel kunnen gebruiken om een positievere betekenis aan stress te geven. Het zal niet alleen zorgen voor betere werkprestaties, maar ook voor het simpele feit dat je lichaam dan minder cortisol (stresshormoon) aanmaakt, zo bleek uit onderzoek. Lichaam en geest staan immers altijd in verbinding met elkaar. Jouw houding ten opzichte van stress, de betekenis die jij geeft aan gepaalde situaties, heeft effect op wat er in je lijf gebeurt. Jij hebt dus zelf de controle. Grijp ‘m!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 november 2018
Een succesvolle vriendschap? Dit is de geheime formule!
30 september 2019
Boekentips voor in de herfst! Want lezen is heerlijk knus
23 januari 2019
10 tips voor een gelukkig, positief en blij gevoel!
16 september 2019
Keuzestress: tips van experts om knopen door te hakken
2 augustus 2019
De liefde: hoe houd je het leuk?
11 december 2017
10 filmtips op Netflix om te kijken tijdens de feestdagen
26 oktober 2016
DE HALVE MARATHON VAN AMSTERDAM MET KRYSTL
17 januari 2018
15 manieren om je binnen no time happier te voelen!
18 januari 2021
Blue Monday: zo maak je er een feestje van!
7 november 2018
Zo maak je op de ‘juiste’ manier ruzie
13 augustus 2017
De voordelen van 40 worden
13 juli 2017
Help, mijn hormonen maken mij oud!
27 maart 2018
Mijn powermorning, ontbijt & workout in de tuin!
10 november 2017
Meld je aan als vrijwilliger en ontvang de mooiste orchidee!
6 september 2018
Viv’s product van de week: liefde in een spray
28 september 2016
DETOXEN MET KRYSTL TIJDENS HET ZENZO YOGA WEEKEND
2 januari 2017
Focus jij je op de dingen die je echt wil?
6 maart 2018
Dit is hoe je echte liefde kunt herkennen!
6 september 2017
De internationale dag van de Orchidee
4 september 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –