Deel 2 Gebruiksaanwijzing. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden). Tijdens een slaapregressiemoment hoeft die link er niet te zijn. Je baby wordt vaker en eerder wakker, maar je weet eigenlijk niet waarom. (Dat klopt, want de oorzaak zit in zijn koppie en niet in wat jij of hij doet). Wat ze wel gemeen hebben met elkaar is dat een slaapregressie impact heeft op een groeisprong en vice versa.
Een groeisprong of slaapregressie?
Zoek je een vuistregel? Gebeurt het ineens en weet je niet waarom, wat je ‘verkeerd’ doet? Dan heb je vaak met een slaapregressie te maken. Zie je het aankomen, neemt het gestaag af, duurt het een weekje en krijg je er een scala aan nieuwe trucjes bij? Dan heb je een groeisprong te pakken. Voor slapen betekent dit dat je bij een groeisprong beter even mee kunt gaan met je kleintje en dan weer ‘herpakt’, waar je bij een slaapregressiemoment soms echt even aan de bak mag om het wiel opnieuw uit te vinden, de nieuwe gebruiksaanwijzing van je kleintje te schrijven.
0-2 maanden: rood licht.
Geen nieuwe dingen doen of introduceren. Je baby begint aan zijn eerste ontwikkelfase (Oriëntatie) en is bezig met zijn basishechting. Hij krijgt op de leeftijd van zes weken een circadiaans ritme, dat verandert alles in slaapland.
4-6 maanden: rood licht.
Het eerste slaapregressiemoment is daar. Je baby gaat ook naar de tweede ontwikkelfase (Acties en resultaten) en heeft voorspelbare reacties nodig. Slaappatronen veranderen. Pappen en nathouden is hier het devies, zorg dat je niet teveel onwenselijke slaapassociaties ‘maakt’. Je ritme is een wakkertijd van 90 minuten.
8-12 maanden: rood licht.
Het tweede slaapregressiemoment is aangebroken. Het is één van de slechtste momenten om aan het slapen te werken. Zowel bij zijn ontwikkeling als hechting gaat je baby ook nog naar een nieuwe fase. Dit regressiemoment heeft alles met slaapconsolidatie te maken, het samenvoegen van de slaapuren. Je baby gaat ’s nachts gewoon beter / langer slapen, net als grote mensen dat doen, en heeft daardoor overdag minder uren nodig. Zo’n 2-3 uren overdag (gedurende 2-3 slaapjes) is dus prima. Volg je het 2-3-4 Ritme, krijg je ook geen ‘slaapjesstaking’.
En daarna?
Zorg ervoor dat je baby lekker in het 2-3-4 Ritme zit en blijft, die begint rond de leeftijd van acht maanden en werkt nog wel een poosje! En bedenk hoe cool dit toch eigenlijk is. Dat een baby zo voorspelbaar, zo perfect, zo mooi bloeit tot een dreumes. Dat de ene baby echt niet de ander is, maar het groeien en bloeien, de ongrijpbare veranderingen, juist weer zo lekker in stapjes gaat. Hoe mooi is het dat een ukkepukje met een ander slaapbrein wordt geboren, juist zodat hij vaker gevoed kan worden en niet te diep (gevaarlijk) kan gaan slapen. Dat die slaapjes er overdag zijn, nodig zijn en mogelijk worden gemaakt, juist om te kunnen verwerken en te groeien. En dat het groeien weer zorgt voor nieuwe slaapmogelijkheden. It’s magic..
Geschreven door Stephanie Lampe voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 januari 2018
Goede voornemens? Dit is wat wel werkt!
24 februari 2018
Zes natuurlijke manieren om te kalmeren
2 augustus 2019
De liefde: hoe houd je het leuk?
29 december 2019
Vijf documentaires over geluk op Netflix die je moet zien
17 oktober 2018
Winactie: Weleda Roomsprays
1 augustus 2018
Waarom voelen we chemie met bepaalde mensen?
18 november 2018
Een huis waar je tot rust komt? Wij hebben vijf tips voor je!
18 oktober 2018
Maak van stress iets positiefs!
3 september 2018
Wil je een beter sexleven? Probeer deze detox tips!
18 januari 2021
Blue Monday: zo maak je er een feestje van!
13 augustus 2017
Deze 5 tips moet je weten voor een gezonde relatie
23 januari 2019
10 tips voor een gelukkig, positief en blij gevoel!
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
8 maart 2018
Slaapt je baby ineens slecht? Slaapregressie!
2 december 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –