Het leven is niet maakbaar, maar wel stuurbaar door de keuzes die je maakt. Een gezonde leefstijl is ‘hot’. Steeds meer mensen nemen eigen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid door zich in de basisbehoeften van lichaam en geest te verdiepen. Een vitaal leven is het gevolg van een gezond lichaam en gelukkige geest. Vitaliteit is het prettige gevoel dat je de hele wereld aan kan. Dat de wereld met jou samenwerkt. Ontgiften op diverse niveaus kan jouw vitaliteit vergroten.

Detox your body

Vitale voeding is de basis van gezondheid. Je eet en drinkt namelijk iedere dag. Veel mensen zijn echter verward. De voedingsadviezen van moeder natuur zijn door de voedingsindustrie overschreven. De hedendaagse voedingspiramide is vooral commercieel en hierdoor onjuist: we mogen vooral meer eiwitten en (gezonde) vetten eten en minder (geraffineerde) koolhydraten. Frisdranken, vruchtensappen, alcoholische drank en koffie mogen vooral door water en kruidenthee worden vervangen. Okay, ook een goed glas biologische rode wijn op zijn tijd. Genieten. Want het leven wil vooral geleefd worden. Het klimaat is in je weefsels en cellen bepaalt je lichamelijke gezondheid. Zorg voor een vitale voedingsbodem. Vermijd kunstmatige voeding in plastic met meer dan 5 ingrediënten. Wees kritisch wat je in je toegangspoort stopt. Kies voor pure, onbewerkte voeding in plaats van vulling.

Detox your mind

Je hebt ongeveer 60.000 gedachten per dag. Wees kritisch en neem alles met maximale twijfel aan. Ook je gedachten. In hoeverre is je gedachte waar? In het Oosten weten ze allang dat je je gedachten niet bent, maar vooral de waarnemer van deze gedachten bent. Dit inzien kan voor (vernieuwde) vrijheid zorgen. Je bent niet wat je denkt, maar vooral het bewustzijn dat deze gedachten waarneemt. Een bewustzijn met onbegrensde mogelijkheden. Je kan de prikkels van jouw geest als ‘emotionele voeding’ zien. Je gedachten en gevoelens hebben een grote uitwerking op jouw gezondheid. Psychologie wordt fysiologie. Versterk je eigenwaarde en werk negatieve overtuigingen uit. Ze belemmeren het gevoel dat je mag zijn wie je bent. Jezelf.

Detox your life

De piramide van Maslow geeft onze behoeften aan. Allereerst willen we eten, drinken, ademen en ons voortplanten. Dit zijn onze primaire behoeften om te overleven. Daarna gaat het om veiligheid en geborgenheid. Vervolgens willen we gewaardeerd worden. We gaan onderzoeken hoe het leven en de wereld in elkaar zitten. Cultuur wordt belangrijk, we worden ons bewust van wie we zijn en wat we willen en kunnen. Daar geven we vorm aan en tot slot gaan we over
het spirituele nadenken.

Alle aspecten in jouw leven zijn voedingsstoffen, van werk, hobby’s tot je vrienden. Van welke vrienden krijg je energie en welke kosten energie? Houd eens een sociale detox. Breek de banden (of ketens?) met personen die je omlaag duwen in plaats van omhoog trekken. Houd je leven eens voor een spiegel en kijk op welke gebieden een detox kan helpen om je flexibiliteit, en hiermee je fysieke en mentale gezondheid, te versterken.

En vergeet dat niet-giften nog een beter medicijn is dan ontgiften. Proost op een gifvrije OERsterke toekomst!

O – ontspan en geniet: NU is het enige moment

E – eet opbouwende voeding

R – regelmatige lichaamsbeweging

S – stimuleer een natuurlijk ritme

T – trek je eigen plan in het leven en sluit aan bij je levensdoel. Durf af te wijken.

E – evalueer je levenspad regelmatig: wees zuiver en volg je eigen kompas

R – raak vertrouwd met je lichaam en verliefd op je geest: je bent uniek

K – keuzes zijn overal: neem iedere keer de juiste beslissing. Kies voor jouw balans. Dit is het geheim om gezondheid en geluk te behouden.

 

Drs. Richard de Leth

Bestsellerauteur OERsterk

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten