Hoeveel uren per dag mag jouw kind naar beeldschermen kijken? Afgelopen juni was er in het nieuws te lezen dat kinderen in Nederland grote kans hebben op bijziendheid als gevolg van langdurig beeldschermgebruik. Uit onderzoek bleek dat maar liefst een kwart van de dertienjarigen niet goed in de verte kan kijken. Een schokkend aantal, terwijl bijziendheid grotendeels voorkomen kan worden door een verandering in leefstijl. Wat zijn andere schadelijke effecten van beeldschermen op jouw kind en hoe doen we hier iets aan?

Wat is bijziendheid?

Bijziendheid, ook wel Myopie genoemd, is een oogafwijking waarbij ver weg kijken niet meer goed lukt. Die beelden worden onscherp. Bijziendheid is erfelijk, maar uit wetenschap onderzoek is gebleken dat ook leefstijl van invloed is. Het goede nieuws is dat door aanpassingen in de leefstijl bijziendheid ook voorkomen kan worden.

Bijziendheid ontstaat door te lang focussen op iets wacht dichtbij is. Dit kan door komen door een kind op jonge leeftijd veel te laten lezen, maar ook door een kind veel uren naar een beeldscherm te laten kijken – iets wat steeds meer gebeurt in een gedigitaliseerde samenleving.

Wat zijn andere schadelijk effecten van beeldschermen op jouw kind?

Naast bijziendheid hebben beeldschermen ook andere negatieve effectenop de gezondheid van je kind. Zowel het kijken naar het beeldscherm zelf, als de inhoud kunnen een slechte impact hebben. Denk hierbij aan de volgende mogelijke gevolgen:

 • Kinderen kunnen zich slechter concentreren en de aandachtsspanne wordt korter.
 • Er is een grotere kans op psychische problemen.
 • De inslaaptijd wordt steeds later door het effect van het blauwe licht in het beeldscherm en de informatiestroom die binnenkomt.
 • De notificaties die je kind ontvangt leiden af en zorgen ervoor dat hij of zij minder goed doorslaapt
 • Algemene fitheid en hoeveelheid beweging daalt en de kans op overgewicht vergroot.
 • De schoolprestaties verslechteren.
 • Kinderen kunnen komen te kampen met internetverslaving, social media verslaving of gameverslaving.
 • Kinderen komen in aanraking met reclame voor ongezonde producten wat hun algemene voedselinname verhoogt.

Wat kun jij doen om het schadelijke effect van beeldschermen op je kind te verkleinen?

Gelukkig zijn bovenstaande negatieve effecten gemakkelijk te verminderen door het beeldschermgebruik van je kind te verminderen. Wat is een goede richtlijn en hoe pak je dit aan?

 • Het Oogfonds adviseert voor alle kinderen onder de 20 jaar de 20-20-2-regel. Deze regel is heel simpel:
 1. Na 20 minuten kijken naar een beeldscherm (televisie, computer, laptop, telefoon of bijvoorbeeld tablet) dient je kind in ieder geval 20 seconden weg te kijken.
 2. Je kind is elke dag minimaal 2 uur buiten. Dit is inclusief schoolpauzes en reistijd op de fiets of wandelend naar school of werk.
 • Inventariseer hoeveel uur je kind per dag in aanraking is met beeldschermen en welke het tot zijn of haar beschikking heeft. Probeer het gebruik naast school te minimaliseren tot 2 uur per dag.
 • Maak afspraken over wat je zoon of dochter op zijn computer of telefoon doet en bekijk of de inhoud geschikt is.
 • Laat je kinderen een uur voor het slapen gaan iets anders gaan doen, zoals (voor)lezen, naar bad gaan of een spelletje doen om hen van nature slaperig te laten worden.
 • Wees kritisch naar jullie eigen beeldschermgebruik waar kinderen bij zijn. Geef het goede voorbeeld als ouders. Zet schermen uit als deze niet gebruikt worden.
 • Stel elke dag perioden in waarin er geen gebruik wordt gemaakt van digitale apparaten, zoals tijdens het eten.
 • Praat over reclames en leer hen deze te herkennen en hier kritisch naar te kijken.
 • Laat hen niet eten voor de televisie, om je kinderen te leren bewust te eten.
 • Zoek leuke andere activiteiten voor je kids, naast buitenspelen vind je in dit lijstje andere tips.

Het effect van social media op je relaties

Onze kinderen groeien op in een tijd waarin social media een belangrijk onderdeel van hun leven is. Leer hen hier bewust mee omgaan en bespreek bijvoorbeeld het effect van social media op hun relaties.

Tekst door Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten