Dat ene enorme obstakel dat jou ervan weerhoudt om je dromen waar te maken. Dat grote blok beton aan je been, waardoor je muurvast blijft zitten waar je zit. Zeg eens eerlijk, omarm je dat blok beton stiekem niet een heel klein beetje? Verschuil je je niet achter je grootste excuus?

Wat is jouw excuus?

Niet om dat dan weer als excuus te gebruiken, maar het is een hele natuurlijke reactie. Wij mensen houden in de basis niet van verandering. Hoe oncomfortabel een situatie ook is, hij is in ieder geval vertrouwd.

Nu kun je twee dingen doen. Je kunt nu denken: oh, zit het zo, dus het is heel normaal dat ik mezelf niet naar die sportschool schop, omdat ik mezelf, die kamerolifant echt niet tussen al die slanke dennen zie stampen. En je loopt vervolgens lekker naar de ijskast voor een flinke bak vertrouwd vanilleijs. Want het is nu eenmaal zo. Je onzekerheid zit je in dit geval meer in de weg dan je al dan niet aanwezige overgewicht.

Heb jij schijt aan een ander?

Maar wat nu als dat er niet zou zijn? Wat nu als je, om het maar plat te zeggen, schijt zou hebben aan wat een ander al dan niet van jou vindt? In de eerste plaats denk je dan al een heel stuk positiever over je zelf en in de tweede plaats stond je dan waarschijnlijk nu op de loopband.

Je kunt denken: Ik blijf mezelf elke dag naar dat werk sleuren waar ik niet gewaardeerd wordt voor wat ik eigenlijk kan, want de hypotheek moet nu eenmaal betaald worden. En vervolgens thuis je ‘lot’ beklagen, net zo lang tot ze je daar ook liever zien gaan dan komen. Je hebt in dit geval meerdere obstakels, maar laten we voor het gemak financiële onzekerheid nemen.

Wat nu als dat er niet zou zijn? Wat nu als je over bakken met geld zou beschikken? Zou je dan niet allang een wel passende baan gevonden hebben en elke dag fluitend thuis komen?

Bereik jouw doelen

Om je doelen te bereiken, zul je voor jezelf moeten onderzoeken wat jouw blok beton is. Is het onzekerheid, perfectie of geld(gebrek) misschien?

Dit zijn belemmerende overtuigingen. Weet wat het voor jou is en… Cut it loose! Ze helpen je namelijk niet. Het zijn eersteklas vastdenkers. Want bijvoorbeeld geen geld = geen vakantie/geen nieuwe auto/geen vul alles maar in dat met geld te koop is. Je raakt gefrustreerd van alles dat er niet is en met een beetje mazzel ben je niet eens meer in staat om te genieten van wat er wél is.

Neem tijd

Neem in plaats daarvan eens de tijd om in alle vrijheid, zonder je grootste excuus aan je doel of droom, groot of klein te denken. En zeg nu tegen jezelf, vol overtuiging in dat het zo is. Maak je plan, denk in mogelijkheden. Gebruik geen negatieve woorden hierbij. (Dus zeg niet: Ik ben niet lelijk, maar zeg: Ik ben een prachtig mens en mag er zijn) Schrijf het op, hang het boven je bed of op de koelkast voor mijn part. En ga hier elke dag even voor zitten.

Affirmeren, wat is dat?

Dit heet affirmeren. Een leugentje dat omschrijft hoe je wilt dat het is. Een leugentje, zul je zeggen? Maar het is wetenschappelijk bewezen dat zelfovertuiging een positieve uitwerking op lichaam en geest heeft. Je zult zien dat je hierdoor in een andere mindset terecht komt en dat er ineens veel meer mogelijk is dan je denkt. Door je te focussen op mogelijkheden, komen er ook mogelijkheden op je pad. De betonblokken verdwijnen niet als sneeuw voor de zon, maar ze worden wel kleiner of je vindt je weg er omheen.

Ontspanning

Affirmateren werkt het beste als je ontspannen bent en vol overtuiging affirmeert. Ook in positieve zin met anderen hierover praten werkt heel goed.Vertel op de volgende verjaardag maar eens vol overtuiging aan je buurman/vrouw dat je volgend jaar de marathon van New York gaat lopen en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Of vertel eens over die leuke baan die binnenkort hebt.

Tekst: Mirte Blokker voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten