De feestdagen behoren weer tot de verleden tijd en dat heeft onze portemonnee geweten. Er is weer behoorlijk wat geld doorheen gejaagd en dat is nu even slikken. Op deze manier vul jij je portemonnee weer als tevoren aan:

Ga terug naar je eerdere budget

Je hebt de afgelopen tijd lekker veel geld uitgegeven maar nu is het tijd om pas op de plaats te maken. Houd je niet vast aan je december uitgavenpatroon, januari vraagt om een nieuwe frisse start met meer realistische uitgaven. Roep jezelf daarom een halt toe. Begin niet morgen maar vandaag!

Plan de campagne

Jezelf een halt toeroepen klinkt leuk, maar het is soms niet voldoende. Pak in dat geval pen en papier bij de hand en noteer je kosten en uitgaven. Je ziet automatisch hoeveel geld je hebt, hoeveel er binnenkomt en waar je het eventueel extra aan uit zou kunnen geven. Wees gedisciplineerd en laat de cijfers binnenkomen, ze liegen er namelijk niet om..

Inkomen aanscherpen

Het zou goed kunnen dat je ondanks je salaris tekort komt. Bedenk in dat geval creatieve manieren om aan geld te komen. Zet bijvoorbeeld je niet gedragen kleding online en handel een beetje bij! Je kunt ook een online boekenwinkel maken en al je tweedehands boeken verkopen. Alle kleine beetjes helpen!

Een complete lay-out

Je hebt hier waarschijnlijk niet zoveel zin in, maar een compleet overzicht van al jouw uitgaven maakt je scherp. Je zult zien dat sommige uitgaven namelijk vaker gebeuren dan dat je er erg in hebt. Zo ga je bijvoorbeeld vaker naar de kapper dan je denkt. Of doe je net wat vaker dagelijks boodschappen in plaats van in een keer een hele bubs (wat veel geld bespaart). Documenteren is de key!

Voel je vooral niet schuldig

Je hebt wellicht een aantal grote uitgaven gedaan, maar dit gaat vooral over cadeaus voor iedereen die jou lief is. Je hebt herinneringen gekocht, cadeautjes gegeven en liefde getoond. Soms kosten dit soort dingen nu eenmaal geld, maar wat je ervoor terugkrijgt – dat is pas echt onbetaalbaar!

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten