Ze zeggen wel dat de rommeligheid van je huis een weerspiegeling is van hoe je bent en wat er in je omgaat. Heb je een rommelig huis? Dan ben je vast een chaoot of ben je gestrest. Heb je een net huis? Dan ben je gestructureerd of perfectionistisch. Herken je ook zo’n patroon in jouw stulpje?

Wat nu als het ook andersom werkt? Wat nu als je invloed kunt uit oefenen op hoe je in je vel zit door je omgeving te veranderen? Dat betekent dat je zelf het stuur in handen hebt om op een prettigere manier te leven. Hier zijn vijf tips die je op weg helpen van rommelig huis een plek te maken waar je tot rust komt.

  1. Creëer een ‘rommelplek’

In plaats van het overal laten slingeren van spullen, kies je een plek waar je alles verzamelt. Dat geeft rust aan de rest van je huis. Op deze manier heb je ook één plek die je bijvoorbeeld elke week een keer uitmest. Zorg ook vooral voor een plank of postbakje waar je al je papierwerk op een hoop kunt gooien. Bonus: als je iets kwijt bent weet je ook meteen waar je moet zoeken.

  1. Plak klussen aan elkaar

Heb je moeite jezelf te motiveren om klusjes te doen of vergeet je ze? Hangen jouw plantjes met regelmaat op halfzeven of vliegen de fruitvliegjes door de keuken? Dan is deze tip voor jou: spreek met jezelf af dat je wanneer je een klusje doet zoals stofzuigen, je dan ook meteen je plantjes water geeft en je vuilniszak buiten zet.

Wanneer dit eenmaal in je systeem zit, vergeet je deze taken niet meer en doordat je in een flow zit van bezig zijn, hoef je ook niet steeds de motivatie uit je tenen te halen om iets aan je huishouden te doen.

  1. Gebruik een whiteboard

Dit klinkt als een enorme cliché tip, maar deze is goud waard! Verzamel al je to-do- en boodschappenlijstjes op één whiteboard. Dit creëert overzicht en zorgt ervoor dat je niet tien briefjes op tafel hebt liggen.

Is je shampoo bijna op of is je bakje hummus halfleeg? Schrijf deze boodschappen alvast op je whiteboard voordat ze écht op zijn. Hierdoor grijp je nooit mis en dat geeft nog eens extra rust.

  1. Kies een opbergsysteem

Wanneer je spullen opbergt in bakken, manden en potten, zorg er dan voor dat je dezelfde gebruikt. Een keuken met dezelfde soorten potten waar je je rijst, pasta en gedroogd fruit in doet, oogt heel anders dan een ratjetoe aan pakjes en blikken.

Dit kan ook heel gemakkelijk door potjes te sparen. Soms koop je in de supermarkt bijvoorbeeld soep in mooie potten. Spaar deze potten op, maak ze schoon en hergebruik ze in je keuken. Dit is mooi en voordelig!

  1. De 1 minuut regel

Deze regel is heel erg simpel: wanneer je iets doet ruim je daarna in ieder geval alles op wat je binnen één minuut kunt opruimen. Dit is een heel kleine moeite. Je hoeft er daarna niet meer aan te denken en wanneer je dit de gehele dag door doet houd je je huis netjes. Word je daar niet rustig van?

Nieuwe gewoonten eigen maken kan erg lastig zijn, maar het is niet onmogelijk. Geef jezelf hier in ieder geval zes weken de tijd voor. Niet alles hoeft in één keer goed te gaan. Aan alles wat nieuw is moet je wennen. Geef jezelf die tijd. Wennen aan nieuwe gewoontes is als wennen aan nieuwe schoenen: die moet je tenslotte ook inlopen.

 

Tekst: Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten