Veel mensen hebben het idee dat je als veganist alleen nog maar sla en linzen eet, maar gelukkig is daar niets van waar! Want ook als veganist kun je genieten van de lekkerste zoetigheden.
Vegan
Zelf ben ik gek op chocolade en kan eigenlijk geen dag zonder. Regelmatig maak ik daarom allerlei veganistische variaties op klassieke recepten met chocolade. Ik had al eens eerder chocolade brownies gemaakt, maar de brownies in dit recept, die overtreffen echt alles, zo ontzettend lekker! De basis is een heerlijke, zachte, volle ‘fudgy’ laag en daarboven een dikke laag chocolade waar je tanden zo in verdwijnen… Oké, ik geef toe, ook al zijn deze brownies dan vrij van dierlijke ingrediënten en geraffineerde suikers, ze zijn niet echt slank te noemen. Dus geniet met mate! Maar hé, je moet jezelf af en toe kunnen verwennen toch? Het leven moet wel leuk blijven.
Voor de brownies heb je het volgende nodig
- een vierkante brownie vorm of ovenschaal van 20 x 20 cm
- bakpapier
Voor de onderste laag
- 90 gram walnoten
- 120 gram kokosmeel (amandelmeel werkt ook prima)
- 250 gram ontpitte dadels (als je dadels hard zijn, week ze dan van te voren 10 minuten in warm water)
- 50 gram cacaopoeder
- 40 gram agavesiroop
Voor bovenste laag
- 60 ml amandelmelk
- 175 gram pure chocolade (ik gebruikte die van Tony’s Chocolonely)
- 40 gram gesmolten kokosolie
- 1 eetlepel agavesiroop
- 2 eetlepels geraspte kokos
- een hand walnoten
1. Begin met het maken van de onderste laag. Doe de walnoten en het kokosmeel in een grote kom en maal dit fijn met een staafmixer. Voeg hier de dadels, cacaopoeder en agavesiroop aan toe en maal dit met de staafmixer tot een plakkerig deeg. Verdeel dit ‘deeg’ met je handen over je met bakpapier beklede ovenschaal en druk goed aan. Als dit nu lastig gaat omdat alles aan je handen blijft plakken, gebruik dan de bolle kant van een natte lepel om het deeg goed aan te drukken. Zet de schaal in de koelkast en ga verder met het maken van het chocolade glazuur.
2. Verwarm de amandelmelk in een pannetje op laag vuur. Zodra de melk gaat koken haal je het van het vuur. Voeg hier nu de chocolade aan toe en laat de chocolade volledig smelten. Roer af en toe. Voeg hier ten slotte de kokosolie en agavesiroop aan toe en roer goed door. Verdeel het over je brownie. Strooi de kokos en walnoten over de glazuurlaag en zet het geheel in de koelkast zodat de bovenste laag helemaal op kan stijven.
3. Snij de brownie in vierkanten en het grote genieten kan beginnen! Bewaar de brownies in de koelkast.
Tekst: Helena Blijenberg voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
20 augustus 2015
Afvallen met je gedachten
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
1 november 2015
Bruin vet
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
9 november 2018
Vetten eten om vet te verliezen?
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
13 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –