Veel mensen hebben het idee dat je als veganist alleen nog maar sla en linzen eet, maar gelukkig is daar niets van waar! Want ook als veganist kun je genieten van de lekkerste zoetigheden.
Vegan
Zelf ben ik gek op chocolade en kan eigenlijk geen dag zonder. Regelmatig maak ik daarom allerlei veganistische variaties op klassieke recepten met chocolade. Ik had al eens eerder chocolade brownies gemaakt, maar de brownies in dit recept, die overtreffen echt alles, zo ontzettend lekker! De basis is een heerlijke, zachte, volle ‘fudgy’ laag en daarboven een dikke laag chocolade waar je tanden zo in verdwijnen… Oké, ik geef toe, ook al zijn deze brownies dan vrij van dierlijke ingrediënten en geraffineerde suikers, ze zijn niet echt slank te noemen. Dus geniet met mate! Maar hé, je moet jezelf af en toe kunnen verwennen toch? Het leven moet wel leuk blijven.
Voor de brownies heb je het volgende nodig
- een vierkante brownie vorm of ovenschaal van 20 x 20 cm
- bakpapier
Voor de onderste laag
- 90 gram walnoten
- 120 gram kokosmeel (amandelmeel werkt ook prima)
- 250 gram ontpitte dadels (als je dadels hard zijn, week ze dan van te voren 10 minuten in warm water)
- 50 gram cacaopoeder
- 40 gram agavesiroop
Voor bovenste laag
- 60 ml amandelmelk
- 175 gram pure chocolade (ik gebruikte die van Tony’s Chocolonely)
- 40 gram gesmolten kokosolie
- 1 eetlepel agavesiroop
- 2 eetlepels geraspte kokos
- een hand walnoten
1. Begin met het maken van de onderste laag. Doe de walnoten en het kokosmeel in een grote kom en maal dit fijn met een staafmixer. Voeg hier de dadels, cacaopoeder en agavesiroop aan toe en maal dit met de staafmixer tot een plakkerig deeg. Verdeel dit ‘deeg’ met je handen over je met bakpapier beklede ovenschaal en druk goed aan. Als dit nu lastig gaat omdat alles aan je handen blijft plakken, gebruik dan de bolle kant van een natte lepel om het deeg goed aan te drukken. Zet de schaal in de koelkast en ga verder met het maken van het chocolade glazuur.
2. Verwarm de amandelmelk in een pannetje op laag vuur. Zodra de melk gaat koken haal je het van het vuur. Voeg hier nu de chocolade aan toe en laat de chocolade volledig smelten. Roer af en toe. Voeg hier ten slotte de kokosolie en agavesiroop aan toe en roer goed door. Verdeel het over je brownie. Strooi de kokos en walnoten over de glazuurlaag en zet het geheel in de koelkast zodat de bovenste laag helemaal op kan stijven.
3. Snij de brownie in vierkanten en het grote genieten kan beginnen! Bewaar de brownies in de koelkast.
Tekst: Helena Blijenberg voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
1 november 2015
Bruin vet
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
20 augustus 2015
Afvallen met je gedachten
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
9 november 2018
Vetten eten om vet te verliezen?
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
16 maart 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –