Veel mensen hebben het idee dat je als veganist alleen nog maar sla en linzen eet, maar gelukkig is daar niets van waar! Want ook als veganist kun je genieten van de lekkerste zoetigheden.

Vegan

Zelf ben ik gek op chocolade en kan eigenlijk geen dag zonder. Regelmatig maak ik daarom allerlei veganistische variaties op klassieke recepten met chocolade. Ik had al eens eerder chocolade brownies gemaakt, maar de brownies in dit recept, die overtreffen echt alles, zo ontzettend lekker! De basis is een heerlijke, zachte, volle ‘fudgy’ laag en daarboven een dikke laag chocolade waar je tanden zo in verdwijnen… Oké, ik geef toe, ook al zijn deze brownies dan vrij van dierlijke ingrediënten en geraffineerde suikers, ze zijn niet echt slank te noemen. Dus geniet met mate! Maar hé, je moet jezelf af en toe kunnen verwennen toch? Het leven moet wel leuk blijven.

Voor de brownies heb je het volgende nodig

  • een vierkante brownie vorm of ovenschaal van 20 x 20 cm
  • bakpapier

Voor de onderste laag

  • 90 gram walnoten
  • 120 gram kokosmeel (amandelmeel werkt ook prima)
  • 250 gram ontpitte dadels (als je dadels hard zijn, week ze dan van te voren 10 minuten in warm water)
  • 50 gram cacaopoeder
  • 40 gram agavesiroop

Voor bovenste laag

  • 60 ml amandelmelk
  • 175 gram pure chocolade (ik gebruikte die van Tony’s Chocolonely)
  • 40 gram gesmolten kokosolie
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • een hand walnoten

1. Begin met het maken van de onderste laag. Doe de walnoten en het kokosmeel in een grote kom en maal dit fijn met een staafmixer. Voeg hier de dadels, cacaopoeder en agavesiroop aan toe en maal dit met de staafmixer tot een plakkerig deeg. Verdeel dit ‘deeg’ met je handen over je met bakpapier beklede ovenschaal en druk goed aan. Als dit nu lastig gaat omdat alles aan je handen blijft plakken, gebruik dan de bolle kant van een natte lepel om het deeg goed aan te drukken. Zet de schaal in de koelkast en ga verder met het maken van het chocolade glazuur.

2. Verwarm de amandelmelk in een pannetje op laag vuur. Zodra de melk gaat koken haal je het van het vuur. Voeg hier nu de chocolade aan toe en laat de chocolade volledig smelten. Roer af en toe. Voeg hier ten slotte de kokosolie en agavesiroop aan toe en roer goed door. Verdeel het over je brownie. Strooi de kokos en walnoten over de glazuurlaag en zet het geheel in de koelkast zodat de bovenste laag helemaal op kan stijven.

3. Snij de brownie in vierkanten en het grote genieten kan beginnen! Bewaar de brownies in de koelkast.

 

Tekst: Helena Blijenberg voor VivOnline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.