Hoe zit jouw haar vandaag? We kunnen er uren over kletsen én vooral ook over klagen. Heb je stijl haar dan droom je van krullen, en heb je krullen dan wil je het graag stijl. Ben je blond dan verf je het bruin, en vice versa. Maar er is één frustratie die met stip op nummer 1 staat: haren die maar niet snel genoeg willen groeien. Daarom geven we je 4 x tips die het groeiproces doen versnellen en bovendien ook nog eens je haarstructuur verbeteren!

Haarfijne feitjes

Gemiddeld hebben we zo’n 100.000 haren op onze hoofdhuid en haren gaan ongeveer 3,5 jaar mee. Per maand groeit je haar ongeveer 1 cm, dat is per jaar dus zo’n 12 cm. Verschillen in haarlengte worden niet veroorzaakt door hoe snel je haar groeit, maar hoe jouw haargroeicyclus eruit ziet. De haargroeicyclus bestaat uit fasen: de anagene, de katagene en de telogene. De anagene fase is de groeifase van je haar en duurt gemiddeld zo’n 3 tot 5 jaar. Echter komt het ook voor dat deze fase wel 10 jaar kan duren…! Dus afhankelijk van hoe lang jouw groeifase duurt (en hoe vaak je naar de kapper gaat), zal je haar dus groeien.

Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die invloed kunnen hebben op je haargroei. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, stress, het gebruik van bepaalde medicatie of een genetische aandoening.

Kun je haargroei versnellen?

Goed nieuws: ja dat kan! Versnellen is misschien niet het juiste woord, maar er zijn zeker goede tips die je haargroei kunnen bevorderen.

 1. Je hoofdhuidroutine

Het is heel gemakkelijk om je hoofdhuid te vergeten (je ziet hem tenslotte vaak niet eens..). Toch verdienen niet alleen je gezicht en je lichaam, maar zeker ook je hoofdhuid een goede beauty-routine! De gezondheid van je haren begint namelijk bij een gezonde hoofdhuid.

Wat kun je doen?

 • Voorkom overmatig wassen. Natuurlijk verschilt het per persoon hoe snel je haren vettig worden. Maar probeer het zoveel mogelijk te beperken tot 2 a 3 keer per week. Dit zorgt voor een gezonde hoofdhuid en dat de natuurlijke talgproductie van je hoofdhuid behouden blijft.
 • Gebruik natuurlijke hoofdhuidproducten. Lees goed alle labels en zorg ervoor dat je zeep, parfum en andere chemische ingrediënten zoveel mogelijk vermijdt.
 • Zorg voor een goede bloedcirculatie in je hoofdhuid. Geef je zelf bijvoorbeeld voor het slapengaan een hoofdmassage (werkt ook heel ontspannend!) of neem enkele yogahoudingen aan (liefst met je hoofd naar beneden gericht zodat het bloed lekker kan stromen).
 • Scrub je hoofdhuid eens per week met een zachte scrub. Dit is zeker een goede aanrader wanneer je veel stylingsproducten gebruikt.
 • Probeer spanning en stress zoveel mogelijk te voorkomen. Hoewel je het niet direct zou verwachten, wordt aanwezige spanning in je voorhoofd wel degelijk naar je hoofdhuid geleid. Meditatieoefeningen kunnen hier heel goed bij helpen!
 1. Voedingspatroon

Naast het verzorgen van je hoofdhuid zijn er ook nog enkele voedingsproducten die je kunt toevoegen aan je eetpatroon ter bevordering van sterke en lange haren.

 • Eiwitten! Wil je je haren versterken, zorg dan dat je voldoende juiste eiwitten binnen krijgt. Eet je bij voorkeur vegetarisch? Goede tips zijn dan eieren en spirulina. Het eten van voldoende groenten en gefermenteerde producten is ook aan te raden omdat ze ontstekingsremmend werken en je hoofdhuid extra beschermen.
 • Biergist. Ja echt waar. Ooit wel eens gehoord dat bier goed zou zijn voor je haar? Dat klopt dus. Althans het biergist dan, want dat is namelijk rijk aan Vitamine B dat je haar doet versterken.
 • Probeer zuivel en tarwe zoveel mogelijk te vermijden. Net zoals je darmen, wordt je hoofdhuid hier vaak ook heel blij van. Het verlaagt de kans op ontstekingsreacties en een geïrriteerde hoofdhuid.
 • Vermijd jojo-diëten. Dit type diëten zorgt voor stressreacties in je lichaam, zelfs in de cellen van je haren, waardoor haarverlies kan optreden. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon werkt het best.
 1. Verzorgen en beschermen

Naast hoofdhuid en voeding is het natuurlijk ook belangrijk om de haren zelf zo goed mogelijk te verzorgen.

 • Probeer je haren niet te kammen wanneer ze nog nat zijn, hierdoor kunnen ze gemakkelijker breken. Gebruik bij voorkeur een zachte (natuurhaar)borstel.
 • Zeker in de ‘groeifase’ van je haren (anagene fase) is het beter om je haar zo min mogelijk te föhnen. Probeer het dus zoveel mogelijk natuurlijk te laten drogen.
 • Voed je haar 1 x per week met een voedend haarmasker. Een hele goede en effectieve toevoeging aan je beautyroutine. Let wederom wel weer op dat je voor een masker kiest met (zoveel mogelijk) natuurlijke ingrediënten.
 1. Bonus tip: Voed je haar met vitaminen.

Je kunt zelf al heel veel doen om je haren extra te verzorgen en te beschermen. Maar soms hebben je haren toch net iets extra’s nodig. Een goede tip is om je haren dan van binnenuit te voeden met vitaminen. Zelf gebruiken we bijvoorbeeld Sugar Bears. Deze vitaminen verhogen de sterkte van je haar, verbeteren de elasticiteit en voorkomen haarbreuk. Bijkomend voordeel: ze zorgen ook voor sterke en glanzende nagels!

Bron mindbodygreen.com

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten