Je houd je aan een ritme, geeft fijne slaapassociaties, doet alles ‘volgens het boekje’. Maar het slapen? Dat lijkt wel een knipperlicht. Gaat het net lekker, gaat het weer niet goed. Of je werkt eraan, maar je ziet amper verbetering. Soms lijkt alles wel een grote groeisprong Wat is dat nou?

Groeisprongen?

De groeisprong, het moment waarop een baby even een ‘huge leap’ voorwaarts maakt en dat is zo overweldigend dat alles even op zijn kop staat. Dan is je spruit wat moeizamer, eufemistisch uitgedrukt. Heb je fase bereikt van ‘ik heb meer behang nodig om hem achter te plakken en ik heb zelfs in mijn grote teen geen geduld meer over (of energie)’, dan slaat het om en heb je weer het liefste ukje van de hele wereld.

Die sprongetjes, die vallen (deels) samen met slaapregressiepunten. Ofwel momenten waarop het slapen slechter gaat door baby’s enorme ontwikkeling. Meer wordt mogelijk, maar brengt eerst even chaos.  Slapen is net zoiets als het finetunen van een race-auto, komt er een tsunami langs dan heeft dat consequenties.

Slaapregressie

Die slaapregressiemomenten zijn dus niet hetzelfde als groeisprongen. Je hebt er ook minder van (gelukkig) maar ze duren wel langer (tot zes weken). Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressiemoment heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen.

Gedurende baby’s eerste levensjaar zijn er drie slaapregressiemomenten: op vier, acht en twaalf maanden.

Slaapregressie op de leeftijd van vier maanden

De eerste, de beste. Meteen even een pittige! De 4-maanden-regressie is een belangrijke op slaapgebied, want de slaappatronen worden nu volwassen en gaan meer op die van de grote mensen lijken. Op dit moment verandert er dus        heel veel in je baby’s brein en slaappatronen. Het resultaat: je baby wordt weer óf vaker wakker ’s nachts en doet kortere slaapjes overdag. Hazenslaapjes komen nu vaak voor.

Slaapregressie op de leeftijd van acht maanden

Een fase waarin je baby weer hele grote ontwikkelsprongen maakt. De fysieke mogelijkheden van je ukkepuk exploderen op het moment, echt alles staat op zijn kop. Alleen al de indrukken en nieuwe mogelijkheden zijn genoeg om het slapen te verstoren, komt daar ook de rest nog bij. En dat is een boel, want niet alleen in ontwikkeling, ook in hechting gaat je baby naar een nieuwe fase.

Slaapregressie op de leeftijd van 12 maanden

Dit regressiepunt kan voelen als een aansluitend vervolg op de vorige. Want met    een beetje pech zet je baby die wat later in en houdt het even aan en dan blaas je alweer het eerste kaarsje op de verjaardagstaart uit, zonder echte pauze. Het is ook meer een eind dan een begin, dat wel. Deze fase is vrij mild, want het slapen kan wel goed gaan. Alleen die slaapjes, die kunnen een uitdaging worden. Hoe je zoet in een ritme slapende baby ineens verandert in een ‘ik wil maar 1 slaapje doen’ dreumes of een ‘ik heb totaal mijn ochtendslaap echt niet nodig’ 1-jarige. Weet je niet beter, dan ga je hier misschien in mee omdat je denkt dat het tijd is voor één slaapje in plaats van twee. En dan ga je van kwaad tot erger, omdat je een oververmoeide gremlin in het ledikantje krijgt. Dus: Skip dat slaapje nog niet.

Wat is wijsheid? En wanneer? In het tweede deel krijg je de gebruiksaanwijzing…

Geschreven door Stephanie Lampe voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten