We kennen allemaal wel dat brakke gevoel na een avondje stappen, te veel drinken, laat naar bed of slecht slapen. Vaak weten we van onszelf dat we dan wat minder scherp zijn en dingen vaak wat minder soepel verlopen.. Een goede nacht en dat “minder scherp zijn” is verdwenen als sneeuw voor de zon.

Helaas gaat die vlieger niet op als je nacht na nacht “doorhaalt” door baby’s en jonge kinderen die ’s nachts hun mama nodig hebben. Als jonge moeder raak je steeds vermoeider en het niet zo scherp zijn verandert in een chronische vergeetachtigheid, waarbij je niet meer op je woorden kunt komen en nog veel meer “gekke” dingen.

  • Waar lag dat ook al weer?

Je legt iets ergens neer en zodra je het nodig hebt kan je het nergens meer vinden. Met als gevolg dat je het hele huis overhoop haalt. Uiteindelijk vind je het terug op de momenten dat je het niet verwacht of daar waar je het anders altijd neer legt, maar niet gezocht hebt.

  • Je “vergeet” dat je humor hebt.

Voordat je moeder werd zag je van een hoop dingen de humor wel in. Zelfs de minder fijne dingen of onhandigheden werden door dat gevoel van humor best een beetje leuk of deden het op een later tijdstip goed als een mooi verhaal. Helaas is dat gevoel voor humor – dankzij je slaapgebrek – verdwenen en is het zelfs niet eens meer een beetje grappig als je struikelt over een het zoveelste stuk rondslingerend speelgoed.

Sterker nog, je verandert in iemand die moppert en zeurt over alles dat mis gaat. Je humor heeft plaats gemaakt voor een hoop gezeur.

  • Iemand nog lucifers in de aanbieding?

Door je vermoeidheid zijn je ogen steeds zwaarder geworden en moet je achter elk beeldscherm je best doen om niet in slaap te vallen. Luciferhoutjes zouden het hier goed doen, om je enigszins het idee te geven dat je je ogen nog open kunt houden.

  • Zwart-wit

Door je gebrek aan humor en vergeetachtigheid, is ook je positieve mindset verdwenen. Van een positivo ben je ineens veranderd in iemand die kampioen doemdenken is. ‘Ze zullen nooit door gaan slapen.’ ‘Hoe lang houd ik dit nog vol?’ ‘Ik weet het allemaal niet meer.’ Terwijl je best wel weet dat er licht is aan het einde van de tunnel en die gebroken nachten uiteindelijk voorbij zullen zijn.

  • Lekker viraal

Wanneer je kleintje naar een opvang gaat zal het daar de nodige virusjes oppikken en mee doen. Helaas doet mama – dankzij het gebrek aan slaap en een verminderde weerstand – hier ook lekker aan mee.

En toch, als dan het moment daar is waarop je nachtrust weer beter is, je kleintje beter slaapt neem je al het bovenstaande voor lief. Puntje bij paaltje heb je namelijk nog steeds het mooiste en grootste wonder in je armen. Dat maakt een hoop goed.

Tekst: Myrthe van Til voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten