Kijk je wel eens snel op Facebook om er een kwartier later achter te komen dat je vakantiefoto’s van een vreemde aan het bekijken bent? Lees dan nog even door en ontdek hoe je je waardevolle tijd terug claimt met een Digitale Detox.

Door Hidde de Vries, 7dayrecharge.com

Begrijp dat je wordt beïnvloed

Jezelf verliezen in Facebook, Instagram of Pinterest is niet helemaal jouw fout. De social media apps zijn ontworpen om je steeds vaker en steeds langer te laten kijken.

Telkens als je iets interessants ziet, geven je hersenen een klein beetje dopamine af, zegt oud Facebook-topman Chamath Palihapitiya, dat geeft je een kortstondig geluksgevoel, waar je steeds meer van wilt.

En zo kun je verslaafd raken aan sociale media. Herken je dit bij jezelf? Dan is het tijd voor een Digitale Detox.

Je kostbare tijd

Als je niet oppast kapen social media een steeds groter deel van je kostbare tijd. In de eerste plaats omdat je langer en vaker checkt dan nodig is.

En in de tweede plaats omdat je na elke blik op Facebook totaal uit je concentratie bent. Het kost je gemiddeld 15 minuten om je weer opnieuw te concentreren op waar je mee bezig was.

Bovendien kost het je ook extra energie om telkens opnieuw aan iets anders te beginnen of terug te gaan naar je vorige taak. Best zonde toch?

Nog niet bewust hoeveel tijd je spendeert op je mobiel? Hier vind je een paar apps die dat voor je kunnen bijhouden. Schrik niet van het resultaat: https://androidworld.nl/apps/4-apps-die-je-van-je-smartphoneverslaving-afhelpen/

Tijd voor dingen die écht belangrijk zijn

Hoog tijd dus om voor jezelf wat regels te stellen, zodat je verantwoord met sociale media (en email) om gaat en tijd overhoudt voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn.

Ik geef je hier 5 Digitale Detox Tips:

Digitale Detox Tip 1: Eén keer per dag…

Ga er even voor zitten en denk na op welke momenten je je sociale media wilt bijwerken en berichten wilt lezen. Eén keer per dag zou eigenlijk voldoende moeten zijn. Kies een vast tijdstip. Weersta de verleiding om elke keer weer impulsief te kijken. Je hebt hier ook apps voor die je hierbij kunnen helpen.

Digitale Detox Tip 2: Geen piepjes, bliepjes en alerts

Zet alle piepjes, bliepjes en alerts van social media en andere apps op je telefoon uit. Zodat je niet steeds weer in de verleiding komt om te kijken en te reageren. Je kunt dit bijvoorbeeld voor Facebook op een iPhone regelen via Instellingen/Facebook/Berichtgeving of voor Android via deze link.

Digitale Detox Tip 3: Zet je mobiel regelmatig in vliegtuigmodus en van wifi af

Het voelt voor de meeste mensen tegennatuurlijk om niet bereikbaar te zijn, maar probeer eens je mobiel helemaal uit te zetten tijdens maaltijden en als je gaat slapen. Als je met de baas in gesprek bent, neem je toch ook de telefoon niet op?

Digitale Detox Tip 4: Ga lekker wandelen of sporten zonder je mobiel

Ga wandelen of sporten zonder dat je je mobiel mee neemt. Het voelt eerst raar, maar daarna zul je merken dat je meer open staat voor anderen en meer geniet van het moment.

Wil je toch muziek luisteren onderweg? Download dan een playlist op je mobiel en ga vervolgens terug naar Digitale Detox Tip 3 😉

Digitale Detox Tip 5: Neem de controle terug

Ga er even voor zitten en denk er over na welke delen van je “digitale leven” je echt waardevol vindt. Welke nieuwsbrieven lees je graag? Met welke vrienden wil je echt contact hebben ? Snoei rigoureus in alle digitale dingen die je niet echt waardevol vindt. Zodat je tijd en energie overhoudt voor de dingen die je echt belangrijk vindt.

Want zeg nou eerlijk; je wilt toch een echt leven? Niet een die je kan editen voor Instagram of Facebook.

Hidde de Vries, 7 Day Recharge

AANKONDIGING: Wil je hier meer mee doen en jezelf opladen voor het voorjaar? Binnenkort begint bij Viv Online de 7 Day Recharge Actie! Meld je hier vrijblijvend aan, dan ontvang je op woensdag 25 april een mooie aanbieding.

BewarenBewaren

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten